Всеки уикенд © Меломан.бг • Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook и профила си в Twitter. Тази седмица нашият уикенд герой е Георги Христов.

Бях някъде в четвърти клас, когато със съучениците ми разбрахме, че скоро ще има негов концерт. С трепет чакахме дните до това вълнуващо събитие. Всички го харесвахме, не просто знаехме текстовете на песните му, но и обичахме да си ги припяваме в междучасията. Заветния ден настъпи. Всички се събрахме и отидохме да го видим и чуем.

Георги Христов. Космически глас, чаровна усмивка, свенливо добронамерен и чудовищно талантлив. Концертът му продължи повече от два часа, които за нас минаха като секунди. Бяхме очаровани. Следващите дни в училище темата на разговори беше само една – концертът на Жоро.


Много години по-късно със старите другари от училището си организирахме среща. Около всички спомени от най-лудите ни години изникна и този за концерта, на който всички бяхме. С малко изненада установихме, че всеки е запазил мил и съкровен спомен от този момент. А любовта към музиката на големия Георги Христов е все така неподправена и истинска. Като самия него.

Любимата звезда на българската естрада Георги Христов е роден 28 януари 1964 г. в София. Още от малък мечтае да стане певец и успоредно с обучението си в училище ходи и на уроци по музика. Жоро е едва 5-годишен, когато е и първата му публична изява – тогава леля му го качва на сцената на бар „Москва“ и той изпълнява песента „The Bensonhurst Blues” на Оскар Бентън.

Георги Христов завършва Държавната музикална академия, специалност Поп музика. Още по време на следването си става солист на група Такт и през лятото на 1981 година осъществява първия си студиен запис – песента „Следи“. Като студент Христов гастролира в Монголия и бившия Съветски съюз с Биг бенда на Българското национално радио с диригент Вили Казасян.

Авторите, първи подали ръка на младия талант, са даровитите композитори Зорница Попова и Мария Нейкова, които пишат първите му песни. Съвсем скоро започват и участията на Георги Христов в престижните фестивали „Златният Орфей“, „Мелодия на годината“ и много други. Не закъсняват и поканите за концерти в чужбина.

През годините Георги Христов непрестанно обогатява репертоара си в стилово отношение – от модерен поп, диско, балади и рок до фолклор от различни краища на България. Правил е кавър версии и римейкове на хитове на едни от най-големите световни звезди. Пее на пет езика. Освен като изпълнител, той се изявява и като композитор и текстописец, в ролята на какъвто е създал над 50 свои песни.

Георги Христов е автор на музиката и текста на 90% от песните, които изпълнява. Звездата има зад гърба си 18 издадени албума, като последният излиза през 2014 г. и носи името „Изгарям“. През пролетта на 2012 година зала 1 на НДК трудно събра всички желаещи да видят любимата си звезда на концерта му „30 златни“.

Георги Христов е печелил всички престижни фестивали в България. Участвал е в четири международни форума и от всеки се е завръщал с най-високото отличие – Гран При. За него с респект говорят както колегите му от музикалния бранш, така и почитателите му. Самият певец е на мнение, че най-голямата му награда е вярната любов на публиката.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *