Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашите уикенд герои са Depeche Mode.

Още като деца, с брат ми (за него е ставало дума неведнъж в моите разкази тук), спорехме ожесточено за музиката, която всеки от нас предпочита. Аз се подигравах на неговите любимци, той – на моите. Естествено, обикновеното заяждане преминаваше в кавга, а тя – в люта битка. Всеки с по-голям брат ще ме разбере. Днес заменихме лютите разправии с редки, но много приятни срещи „по семейно“, но различията в музикалните ни предпочитания си остават.

Вече рядко спорим за музика, но разбира се, не пропускаме от време на време да пуснем по някоя жлъчна шегичка от рода на: „Какви са тия, бе, брат ми, как може да ти харесват?!“. Има една група, за която винаги сме били на едно мнение – те не просто ни харесват, те са ЖЕСТОКИ! За тях спор никога не е имало и едва ли ще има. Depeche Mode.


В края на 70-те години на миналия век тримата съученици и приятели Винс Кларк, Мартин Гор и Анди Флетчър създават бандата Composition of Sound в Базилдън, графство Есекс. Малко по-късно забелязват как 17-годишният Дейв Геън изпълнява “Heroes” на Дейвид Бауи и го канят да се присъедини към групата. Сменят името си и така се ражда легендарната банда Depeche Mode.

Момчетата от Depeche Mode подготвят свои демо записи и вместо да ги разпращат по пощата до различни компании, тръгват лично от офис в офис. Настоявали музикалните продуценти да пускат записите им пред тях, за да са сигурни, че наистина някой ще им обърне внимание. В крайна сметка бъдещите идоли постигат целта си – договор за звукозапис и първи сингъл – „Dreaming of Me”, записан в края на 1980 година.

След няколко супер успешни албума и последвалите турнета Depeche Mode са на върха. Но идват проблемите – Дейв е пристрастен към хероина, прави опит за самоубийство, а през пролетта на 1996 г., в резултат на предозиране, сърцето му спира и лекарите едва успяват да го върнат към живота. По-късно той постъпва в клиника за лечение и вече повече от 10 г. е чист от наркотиците. Мартин Гор пък признава, че дълги години се бори с проблемите с алкохола, а Анди Флечър е прекратявал участие в турнетата на бандата заради емоционална нестабилност.

Знаете ли, че от 2011 година в Базилдън, родният град на Depeche Mode, се организира тридневен фестивал, посветен на бандата. Събитието включва концерти, изложба със снимки на групата, както и тур с автобус, който минава покрай местата, на които музикантите са прекарали детството си.

С продажби от над 100 милиона копия от албумите им и над 40 сингъла, покорили британските чартове, Depeche Mode са обявени от британското музикално списание Q за „най-популярната електронна банда в света“. Същото издание ги включва и в класацията си на „50-те групи, променили света“. VH1 пък класира британците сред „100-те най-велики изпълнители за всички времена“.

Музиката, която Depeche Mode сътворяват, е хармонична смесица от мрачни електронни звукови картини, синтезаторен бас, компютърно обработени китари, тъмни текстове и неповторимия глас на Дейв. През своята дългогодишна история те успяват да създадат нов стил в музиката, като използват необикновени звуци в съчетание с уникална емоционалност.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.