Евтини самолетни билети

Всеки уикенд © Меломан.бг • Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook и профила си в Twitter. Тази седмица нашите уикенд герои са шведите от ABBA.

Те са една от най-популярните поп групи на 70-те, създадена от Бьорн Улвеус – композитор, вокалист и китарист, Бени Андершон – клавишни инструменти и вокалист, Агнета Фелтскуг – вокал и Ани-Фрид Люнгста – вокал. Името на групата е съставено от първите букви на собствените имена на четиримата членове.

ABBA е продала над 370 милиона копия от своите албуми, което нарежда групата на второ място по продажби в Европа след Beatles и на четвърто място в света. Успехът на групата се дължи на оригинални, лесно възприемащи се мелодии, поп-аранжименти и сексапилни вокалистки. Това превръща квартета в световна сензация за доста години напред.


Агнета и Фрида са известни в Швеция няколко години преди формирането на групата. Бени и Бьорн се срещат за първи път през пролетта на 1966 г., но едва в 1970 г. започват да пишат песни като творчески тандем. През 1972 г. шведският музикален продуцент, автор на текстовете на много от песните им след това Стиг Андершон ги ангажира за музика към телевизионни предавания. Двамата се съгласяват и решават да обогатят музиката си с дамски вокали. Те канят да се присъединят към дуета своите приятелки Агнета и Фрида.

През 1973 г. се включват във фестивала на Евровизия с песента „Ring Ring“, но са класирани на трето място. Наградата на Евровизия печелят на следващата 1974 г. на фестивала в Брайтън, Англия с песента „Waterloo“.

Албумите, турнетата и неповторимият стил на групата прави ABBA легенда. За съжаление личните им конфликти стават творчески, така че в зенита на славата си групата е на път да се разпадне. Това става в края на 1982 г. И до ден днешен няма официално изявление за това какви са причините за разпадането на групата.

През 90-те имаше завръщане на интереса към група ABBA. В тяхна чест е написан мюзикълът „Mamma Mia“, представян и до момента на световните сцени, а през 2008 г. и филмът „Mamma Mia“, с участието на Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Колин Фърт и др. През 2018 г. излезе продължението (и едновременно предистория) на филма – „Mamma Mia! Here We Go Again“.

През 2000 г. година на групата е предложено да се събере за световно турне при фантастични финансови условия на стойност почти 1 милиард долара. Единственият член на ABBA, който категорично отказва, е Агнета.

През 2021 г. звездната четворка се събира изненадващо за нов проект след раздялата си през 1983 година. Шведският поп квартет представи новата колекция „Voyage“, която е продължение на последния им албум от 1981 – „The Visitors“. Тя съдържа 10 песни, една от които е коледна.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.