Всеки уикенд © Меломан.бг • Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook и профила си в Twitter. Тази седмица нашите уикенд герои са Диана Експрес.

Наскоро пътувах до морето. По работа, но все пак до морето. Шофьорът на екипа ни – чичо Мирчо, е най-големият любител на българска музика, когото съм срещал. Докато пътуваме в колата може да се чуе цяла „китка“ от разнородни изпълнители – от популярната през 50-те години на миналия век Ирина Чмихова с бригадирския хит „Синьото елече“, през група Кукери, та до бунтарите от Хиподил.

Когато наближихме Ямбол, чичо Мирчо възкликна: „А ти знаеш ли, че Митко Щерев е от Ямбол?“. Така ни тръгна разговорът за Диана Експрес, а в оставащото време по пътя ни към лазурното море в колата кънтяха вечните и любими песни на една от най-обичаните български групи.


Композиторът Митко Щерев създава Диана Експрес през 1974 година. Групата носи името на експресния влак от София до Ямбол, родния град на Щерев. През есента на същата година излиза дебютният албум, в който вокалите са записани от лидера, а другите музиканти са колеги на Щерев от съпровождащия оркестър на Лили Иванова.

В началото на 75 година към Диана Експрес е привлечен певеца Чочо Владовски. През есента следват промени в състава, като от старата група остава само Митко Щерев. В периода 1976-78 година вокалист на Диана Експрес е големият Васил Найденов. С групата той изпява една от най-красивите песни в историята на българската поп музика – “Синева”.

Концертната програма на Диана Експрес през следващите години е наситена и успешна, но през пролетта на 1978 година групата се разпада. Две години по-късно започва вторият период от развитието на Диана Експрес. Към групата е привлечен емблематичният вокал Георги Станчев. Неговото изпълнение на песента „Душа“ печели наградата „Мелодия на годината“ през 81-ва.

Един от солистите, които също дължат популярността си на групата Диана Експрес, е Илия Ангелов. Той записва песента „Утре“, която се превръща в химн на демократичните промени и завладя площадите в началото на 90-те на миналия век.

През 2002 г. основният състав на Диана Експрес отново се събира и реализира проекта „Златна ябълка“. През 2005 г. Митко Щерев отбеляза 30-годишнината на групата с диска „Златна колекция“ и книгата „Истината за „Диана Експрес“. През 2018 г. беше представен и последният албум на групата – „Усмивката“, по едноименната песен на Трамвай №5, също написана от композитора.

Двигателят на Диана Експрес Митко Щерев е автор на музика за повече от 30 игрални филма. През 1995 г. във връзка с честване „Сто години кино” той е избран за композитор на столетието. Носител е на орден „Кирил и Методий” първа степен. През 2008 г. БАН го удостоява със званието академик.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *