В последните години наблюдаваме завръщането със страшна скорост на модата от 70-те и 80-те години на XX век.

Изобщо, като че ли всичко свързано с тези години привлича вниманието на съвременното поколение. От дрехите и прическите, та чак до музиката.

За това не малка заслуга имат известни изпълнители като Дуа Липа, The Weeknd, Лейди Гага, Майли Сайръс и много други, които заложиха на осъвременено осемдесетарско звучене за своите хитове.


И да. Няма как да пропуснем и всички сериали и филми, чиито сюжет е ситуиран в XX век. Тук трябва да отбележим хитовия сериал на Netflix – “Stranger Things”. Със своята премиера през 2016 г. той предизвика истински фурор сред феновете на фантастиката, като показа на обществото, че 80-те не са просто поредното отминало десетилетие, а цял извор на вдъхновение.

Някак естествено след него се появиха редица филми и сериали, които навлизат все по-дълбоко в културата, но и в атмосферата на тези години.

Те ни припомнят позабравените винтидж аксесоари, дрехи, прически, дори поведението и отношенията между хората отпреди ерата на масовото използване на компютри, смартфони и интернет. Но и златните хитове от 70-те и 80-те, които 30-40 години след своето създаване влизат в мейнстрийм плейлистите на Spotify, които повечето си пускаме в метрото напът за работа.

Kate Bush – Running Up That Hill

Няма как да не започнем с песента на Кейт Буш, която в последните месеци придоби отново широка популярност, благодарение на новия сезон на „Stranger Things”. Излязъл през 1985 г., тоталният хит на британската изпълнителка продължава да жъне успехи и до днес, като за последните месеци песента влезе отново в класациите на над 30 държави, бележейки по-високи позиции, в сравнение с годината на своето издаване. Всъщност това е толкова невероятно дори за самата Кейт Буш, която коментира пред BBC цялата тази ситуация: „просто необикновена… наистина шокираща, нали? Искам да кажа, че целият свят е полудял.“

NENA – Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann

Нека преминем към един европейски хит отново от 80-те. Песента на NENA беше водеща част от саундтрака на германския сериал за платформата Netlix – “Dark”, като дори успя да се превърне в символична за него, заемайки място и в трите му сезона. Излязла през 1984 г. тя се превръща в хит в тогавашната Западна Германия, достигайки дори до чартовете на съседна социалистическа Полша.

ABBA – Mamma Mia

Излязлото през 2018 г. продължение на мюзикъла „Mamma Mia!“, базиран на песните на легендарната шведска поп група, ни припомни едни от златните им хитове, които нашите баби и дядовци са слушали скришно от тогавашната власт. И естествено, тъй като името на филма – „Mamma Mia: Here We Go Again!“ е обвързано пряко с името на песента на ABBA, няма как тя да не привлече вниманието към себе си, макар и в него да ни е представена една по-нова нейна версия.

Queen – Bohemian Rhapsody

Биографичният филм за легендарната рок група Queen и Фреди Меркюри, който излезе през 2018 г. популяризира наново някои от най-големите хитове на бандата, включително песента „Bohemian Rhapsody“, чието име носи и самият филм. След излизането му тя отново влиза в класациите на няколко държави, включително в Billboard Hot 100, където достига 33 място.

Gloria Gaynor – I Will Survive

Макар и да не е част от саудтрака на никой нов филм или сериал, песента на Глория Гейнър, стана основна в трейлъра на филма на ужасите „Fear Street, Part Two: 1978“, който ни го припомни, макар и той да няма нужда от припомняне. Излязла през 1978 г. песента се превръща в тотален хит, в символ на женската еманципация. И всъщност няма нужда от конкретен филм или сериал, който да му връща популярността през определен период от време.

Орлин Горанов – Светът е за двама

За финал няма как да не посочим тази творба на българската естрада, която ни беше припомнена благодарение на сериала на БНТ „Порталът“. Песента, която излиза през 1982 г., всъщност е написана за филма „Козият рог“. Но макар да не става част от него, тя се настанява удобно в репертоара на Орлин Горанов и е една от най-разпознаваемите негови песни.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *