Пролетта на 2021 година дойде със сборника от разкази и новели „Отвъд стените“, подписан от големия български писател, киносценарист и общественик Анжел Вагенщайн!

По думите на Димитър Танев творбите на Вагенщайн са своеобразна „тежка артилерия“ сред белетристичното множество у нас. Те реанимират накърнената истина, че прозата, и романът специално, трябва да покрива онзи смисъл, който французите са вложили в изначалното belles lettres (изящна литература): да изписва и обобщава човешки характери и драми, възходи и падения, да нищи и събира история и съвремие, да излъхва мъдрост и жизнелюбие, да ни чисти, облагородява и въздига.

Анжел Вагенщайн е роден в Пловдив през 1922 г., но прекарва детството си в Париж, където родителите му емигрират по политически причини. Като участник в Съпротивата е осъден на смърт от фашистките власти. Сценарист е на десетки игрални, документални и анимационни филми, носител е на престижни награди от световни кинофоруми, както и на множество национални и международни литературни отличия.


Тази седмица © Меломан.бг | Музиката на твоя живот и издателство „Колибри“ дадоха възможност на всички да спечелят сборника „Отвъд стените“ от Анжел Вагенщайн.

Въпросът беше: Кой френски президент организира историческата закуска в София при закрити врата през януари 1989 г. с 12 интелектуалци реформатори, сред които е и Анжел Вагенщайн?

Верният отговор: Франсоа Митеран.

Сборника „Отвъд стените“ от Анжел Вагенщайн печели: Дарин Евгениев от гр. София.

Благодарим на всички участници и честито на печелившия!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *