Играта и движението са предпоставки за психичното съзряване при децата. Как ние възрастните можем да подкрепяме здравословното им израстване чрез тялото, движението и съвместната игра, можем да разберем от книгата на Марион Есер „Осмели се да се свържеш”.

Това е книга, която дава отговор на въпроса как може взаимодействието с децата да е по-малко травматично и нещо повече – как може да е подкрепящо за тях.

Книгата дава много примери от практиката на авторката, от които става ясно как ние, възрастните можем да сме по-уважителни и по-малко нараняващи когато въвеждаме децата в реалността на света.


Психомоториката е не само терапевтичен метод, който борави със сложни медицински, невробиологични, психологически и психоаналитични конструкти и който помага на децата да преодоляват своите затруднения и да увеличават своите компетенции, той  може да се прилага и като превантивна мярка в педагогическото ежедневие на детските градини и училищата.

Точно в превантивен аспект концепцията и принципите на метода могат да дадат важни насоки за съвременното общество. Става дума за това да осигурим на децата необходимата рамка за едно успешно личностно развитие.

Само когато едно дете е вътрешно стабилно, то е отворено за учене. Това отдавна е осъзнато от редица европейски държави и днес Психомоториката се прилага като редовен час в училищата на много страни.

Тази седмица © Меломан.бг • Музиката на твоя живот и издателство „Колибри“ дадоха възможност на всички да спечелят книгата „Осмели се да се свържеш“ от Марион Есер.

Въпросът беше: От коя година Марион Есер ръководи Центъра за обучение и развитие към немската асоциация по психомоторика ZAPPA в Бон?

Верният отговор: Маргот Вьолк.

Книгата „Осмели се да се свържеш“ от Марион Есер печели: Виктор Иванов от гр. София.

Благодарим на всички участници и честито на печелившия!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *