Вокалистът на Depeche Mode Дейвид „Дейв“ Геън е роден в Епинг, Великобритания, на 9 май 1962 г. Дейвид е само пет годишен, когато баща му напуска дома си и никога вече не се чува нищо от него.

До 1976 г. Дейв три пъти посещава юношески съд заради крадене на коли и вандализъм. Шест месеца след като напуска училището „St. Nicolas“ през юли 1978 г., Геън минава през двадесет работни места – от продаване на безалкохолни напитки до строителство. През 1979 г. Дейв подава молба за място в „Southend Art College“ и учи дизайн, надявайки се за бъдеще в модната индустрия.

През 1981 г. Винс Кларк обръща внимание върху добрите певчески възможности на Дейв и го кани да участва в група, която тогава се наричала Composition Of Sound и той се съгласява. Много скоро след това се ражда Depeche Mode, с която започва и звездната история на членовете ѝ.


Животът на Дейв върви нагоре до 1991 г., когато той се разделя с първата си дългогодишна любов – Джоан, която взима сина им Джак. През 1993 г. в Лос Анджелис Дейв се жени за Тереса Конуей.

Тъмният момент в живота му идва на 28 май 1996 г., когато вокалистът взима свръх доза хероин и кокаин в хотелска стая в Лос Анджелис. Два дни след престоя си в болницата е арестуван, съдят го и получава почти 1 година в рехабилитационна клиника.

Дейв Геън успява да се възстанови и с групата записват албума „Ultra”. Това е и началото на „втория” живот на музиканта до 2009 година, когато световното турне на Depeche Mode се отменя (включително и концерта в България), тъй като Дейв Геън се изправя пред страшната диагноза рак.

Той претърпява успешна операция за премахване на злокачествен тумор от пикочния мехур, както и последващо лечение.

Специфичният вокал на Depeche Mode Дейв Геън извежда групата до световните сцени. През своята двадесетгодишна история те създават нов стил в музиката, като използват необикновени звуци в съчетание с уникална емоционалност.

Музиката, която Depeche Mode правят, е хомогенна смесица от мрачни електронни звукови картини, синтезаторен бас, компютърно обработени китари, тъмни и малко объркани текстове и гласът на Дейв.

Освен като част от Depeche Mode Дейв работи и по няколко самостоятелни проекта. Първият носи заглавието „Pаper Monsters“, излиза на 3 юни 2003 година и съдържа песни, написани от самия него.

В началото на 2004 излиза и „Live Monsters – DVD“ с концертни изпълнения на парчетата от „Pаper Monsters“ и някои от познатите хитове на Depeche Mode. Проект номер 3 носи заглавието „Hourglass“ и излиза през 2007 година.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.