Евтини самолетни билети

Музикалният феномен Бьорк е родена в Исландия през 1965 година в Рейкявик. Освен изпълнител тя е още композитор, текстописец и актриса.

Кариерата на Бьорк започва, когато тя е само на 11 години, с обучение по пиано още в началното училище. Един от преподавателите ѝ изпраща неин запис на RÚV – единствената тогава радиостанция в Исландия. Записът се харесва на радиоводещите, които го завъртат в ефира.

Песента е забелязана от представител на звукозаписна компания, който се свързва с Бьорк и ѝ предлага договор. През 1977 година излиза албумът „Björk“, който се разпространява само на територията на Исландия.


През юношеските си години Бьорк е силно повлияна от пънк-рока; участва в няколко групи. Соловите изяви на певицата с характерен глас започват, когато тя се премества в Лондон. Тогава тя работи с продуцента на Масив Атак Нелии Хуупър. Тяхното сътрудничество създава първия международен хит на Бьорк „Human Behaviour“.

Дебютният ѝ албум „Debut“ излиза юни 1993 г. и е посрещнат изключително позитивно от критиците. Списание NME обявява албума за най-добър за 1993 г., а в Щатите достига платинен статус. На БРИТ наградите през 1994 г. Бьорк печели наградите за най-добра чуждестранна изпълнителка и най-добър чуждестранен дебют. „Debut“ включва песни написани от Бьорк още като ученичка, както и по-нови музикални съвместни проекти с Хуупър.

Бьорк работи с Дейвид Арнолд за песента „Play Dead“, тематичната песен към филма от 1993 г. Сътрудничи си и с Трики за проекта му „Nearly God“. Тя е автор на песента „Bedtime Story“, която се появява в албума на Мадона от 1994 г. „Bedtime Stories“.

През септември 1997 година излиза албумът „Homogenic“. Това е първият концептуален албум на Бьорк и се счита за един от нейните най-експериментални и екстровертни проекти. Най-показателна е песента „Jóga“, която е смесица между трептящи наситени струни и рок-електронни ритми. Емоционално наситеният албум е популярен и с редицата запомнящи се музикални видео клипове, някои от които се излъчват изключително често по MTV, особено епичната „Bachelorette“, както и „All Is Full of Love“.

През 2000 г. Бьорк играе ролята на Селма – работничка в завод, героиня от филма на Ларс фон Триер „Танцьорка в мрака“, а впоследствие записва и музиката към филма, издадена под името Selmasongs.

През 2001 година излиза албумът „Vespertine“, а през 2002 сборният комплект дискове „Family Tree“, съдържащ ретроспекция на кариерата на Бьорк и включващ много неиздавани досега версии на нейни композиции. Заедно с него излиза и албумът „Greatest Hits“, ретроспективен албум, който отразява последните 10 години от кариерата на исландската изпълнителка.

През август 2004 година Бьорк изпълнява песента „Oceania“ на церемонията за откриването на Летните Олимпийски Игри в Атина, Гърция. В типичен за нея стил, изпълнението ѝ е едно от най-необичайните на церемонията. Докато тя пее, роклята ѝ се разстила постепенно, и се разпростира като океан върху всички олимпийски атлети.

Бьорк е носител на много музикални награди, има 12 номинации за наградата Grammy. Певицата и партньорът ѝ – художникът Матю Барни, имат дъщеря, родена през 2002 година. Бьорк има и син, роден през 1986 г., плод на връзката ѝ с Тор Елдон от групата The Sugarcubes.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.