Салваторе Пол Ерна, по-известен просто като Съли Ерна, е вокалист и основен текстописец на метъл групата Godsmack.

Ерна също свири на китара и барабани по време на концертите и при записите на албумите на групата. През 2006 година Ерна беше класиран на 47-о място в класацията за 100-те най-добри хеви метъл вокалисти на списание „Hit Parader“.

Певецът е роден през 1968 г. в Лоурънс, Масачузетс. Започва да свири на барабани, когато е 3-годишен. На 13 години Съли открива, че му е по-лесно да слуша една песен и след това да я изсвири, отколкото да чете нотите.


Затова спира да ходи на уроци и започва да репетира вкъщи, слушайки записи на Aerosmith, Led Zeppelin, Motorhead и Rush. През 1993 година Съли прави първия си запис с групата Strip Mind. Дебютният им албум „What’s in Your Mouth“ се продава в по-малко от 50 000 копия. Малко след това групата се разпада.

Съли започва своето солово акустично турне на 1 май 2010 година и го завършва на 31 май. Концертите включват песни на Godsmack, няколко оригинални парчета и кавъри на групи от Beatles до Alice in Chains. На въпроса как е подбрал песните за концертите Съли отговаря:

„Исках да включа няколко оригинала и няколко песни, които написах и не мислех, че ще са подходящи за запис с Godsmack”.

За пример дава две от песните си – „Eyes of a Child“ и „Until Then“. Двете са най-емоционалната част от концертите. Първата е за децата, родени или починали от СПИН, а другата е в чест на американските войници. Същата година, през септември, певецът издава първия си самостоятелен албум, озаглавен „Avalon“.

На рождения си ден през 2007 година Ерна издава мемоари, наречени „Пътищата, които избираме”. Книгата проследява първите 30 години от живота му – до момента, в който започва да свири с Godsmack.

С нея Съли Ерна се надява да вдъхнови всички, които се борят с трудностите в живота. Певецът твърди: „Всички сме хора и никой не е се родил рок звезда“. Книгата се продава в 100 000 броя само през първия месец от излизането ѝ.

През 2006 г. Съли участва в Световните покер серии, завършва на 713-о място от 8 773 участници и печели 17 730 долара. През 2007 г. отново участва на турнира и става 237-и, което му донася 45 422 долара. На турнира в Беладжио се класира втори, с печалба от 307 325 долара.

Вторият солов албум на звездата – „Hometown Life“ излиза през 2016 година. Същата година Съли идва в България за два акустични концерта, двата в един ден и напълно разпродадени. През престоя си у нас снима и филм с Асен Блатечки, носещ името „Бензин“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *