Ноел Томас Дейвид Галахър e авторът на песните, водещ китарист, а понякога и вокалист на английската рок банда Oasis. Фронтмен на групата е брат му Лиъм. Ноел е роден през 1967 в Манчестър, Англия.

Започва да взима уроци по китара на 13-годишна възраст. След серия от различни работи в строителството, през 1988 година Галахър се включва в местната музикална група Inspiral Carpets.

Няколко години по-късно Ноел се присъединява към групата на брат му Лиъм – The Rain, която впоследствие е преименувана на Oasis.


За няколко години Oasis придобиват голяма популярност не само във Великобритания, но и по целия свят. Дебютният им албум „Definitely Maybe“ излиза през 1994 година и дава тласък на кариерата им. Oasis имат издадени още шест студийни албума.

Изявите на Ноел с Oasis са белязани от много възходи, падения и разклащания особено в пика на бритпоп движението, по време на който той няколко пъти влиза в сериозни конфликти с брат си Лиъм. Братските им сплетни и начин на живот често намират място на първите страници на британските таблоиди.

Галахър и Oasis споделят лично съперничество с другата голяма банда на бритпопа – Blur. Въпреки това, именно Ноел Галахър е определян като ръководител на бритпоп движението. След разпадането на Oasis през 2009 година, Ноел издава няколко самостоятелни албума.

Музикантът е известен и с това, че е един от най-отявлените привърженици на футболния клуб Манчестър Сити.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *