Силви Вартан известна френска рок певица от български произход, родена на 15 август 1944 г. в село Искрец. Кариерата ѝ започва през 1961, когато е издадена първата ѝ малка плоча с песента “Quand le film est triste”.

Важна роля за нейния успех изиграва бракът с Джони Холидей, който се превръща в светското събитие на годината за 1965. Двамата са истинска “двойка-идол” за милиони млади хора във Франция и триумфират на сцената на “Олимпия” през 1967. Своя първи самостоятелен спектакъл в тази зала тя осъществява година по-късно.

Нейните отлично подготвени шоу програми я правят популярна не само във Франция, но и в Италия, Япония и САЩ. Песните от албума „Virage“ (1986 г.) са композирани от 20-годишния ѝ син Дейвид.


На 6 октомври 1990 г. препълнената зала 1 на НДК в София е покорена от чара на една певица, напуснала страната, в която се е родила, преди 38 години. Наред с традиционните песни от нейния репертоар звучи “Облаче ле бяло” и “Шуми Марица” – написана от Силви Вартан от носталгия по родния край.

В него тя прекарва първите си 8 години, преди да се пресели в Париж. Освен семейството, приятелите от детинство и първата артистична изява (участва в снимките на “Под игото”), спомените не са кой знае колко радостни.

Във Франция се превръща в звезда благодарение на брат си Еди, който е музикант и дори достига до поста артистичен директор на “Decca”. За една година незавършилата още училище Силви става една от звездите в шоуто “Идолът на младите” в зала “Олимпия”. Това е времето на туиста и рокендрола и тя изпълнява предимно кавъри на Елвис Пресли и Рей Чарлз.

Тя вече е изпяла “Si je chante” (1963 г.), предприела е първото си световно турне – 1965 и заедно с Джони Холидей е участвала във филма “Търсете идола”, където изпълнява “La plus belle pour aller dancer” (1966 г.). Родил се е синът им Дейвид (14 юни 1966 г.), който ще поеме по техния път.

Две тежки автомобилни катастрофи (1968, 1970) налагат пауза в нейната артистична дейност. През 1980 г. се развежда с Джони Холидей, а по време на едно от първите концертни турнета в САЩ открива новата си любов – известния продуцент от италиански произход Тони Скот (женят се през 1984 г.) и преживява нов разцвет в кариерата си.

Пее отново заедно с Джони Холидей на концерта по случай 50-годишнината му на “Парк дьо пренс” за радост на многохилядната публика. През 90-те записва два нови албума – „Sessions acoustiques“ и „Toutes les femmes ont un secret“, пее за пореден път в легендарната “Олимпия” – 1996, изиграва първата си главна роля в киното “Черният ангел” (реж. Жан Клод Брюсо, с Мишел Пиколи).

Основава асоциация “Силви Вартан за България” чрез която подпомага болници, сиропиталища и даровити деца. През 1996 г. е наградена с ордените “Мадарски конник” и Ордена на Почетния легион.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.