Китаристът на AC/DC, с прякор „Богът на китарата” – Ангъс Йънг, е роден през 1955 г. в Глазгоу, Шотландия.

Юношеските си години прекарва в родния си град, като няколко години по-късно през 1963 г. семейството му заминава за Сидни, Австралия.

Малко по-късно, през 1967-ма Ангъс се сдобива и с първата си китара – класически Gibson SG, втора употреба, подарък от майка му. След това Ангъс посвещавал всяка свободна минута на уроците по китара. Между другото до ден днешен това е единственият модел китара, на който той свири.


През ноември 1973 г. Ангъс Йънг и брат му Малкълм Йънг основават една от най-влиятелните хард рок групи в света – AC/DC. Ангъс и Малкълм Йънг твърдят, че са стигнали до идеята за името на групата, след като сестра им – Маргарет Йънг, видяла инициалите AC/DC (прав ток/променлив ток) върху една шевна машина.

Двамата решили, че името ще символизира суровата енергия на групата и мощните им изпълнения. През 1975 година групата издава първия си албум High Voltage, а месеци след това и емблематичния T.N.T.

Запазена марка на Ангъс е неговата визия – на всеки концерт той излиза, облечен в ученическа униформа, която се е превърнала в негова запазена марка. Историята около нея е, че преди да я „патентова” той е опитвал да се появява на сцената с костюми на различни супергерои.

Сред образите, в които му се е случвало да влезе са Супермен, Спайдърмен, Зорo, дори такъв на горила. Идеята за ученическата униформа идва от сестрата на Ангъс – Маргрет. Ангъс на драго сърце се съгласява да облече на шега дрехата, с която и до днес се подвизава на сцената.

През 2016 година Ангъс призна, че бъдещето на легендарната група е несигурно. AC/DC се разделиха принудително с няколко свои членове през последните няколко години. През септември 2014 г. бе обявено, че ритъм китаристът Малкълм Йънг се пенсионира, след като е диагностициран с деменция.

В средата на ноември 2014 г. Ангъс заяви пред Guardian, че Малкълм е започнал да проявява симптоми още докато групата записвала албума “Black Ice” през 2008 г.

Със своите изпълнения на китара Ангъс повлиява успешно на много групи от ранга на Guns N’ Roses и Def Leppard. Негови идоли пък са Чък Бери, Muddy Waters и други. Ангъс е висок 157 см.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.