Евтини самолетни билети

Карлос Сантана е роден на 20 юли 1947 г. в Аутлан де Наваро, Мексико. Той е едно от седемте деца на Хосе и Хосефина Бараган.

Когато Карлос е на 5 години, баща му, който е професионален цигулар, го научава да свири на цигулка. На 8 се прехвърля на китарата, след като семейството му се премества в Тихуана.

В края на 50-те години на миналия век Сантана свири в клубове с различни групи в Тихуана. През 1961 г. се мести в Сан Франциско, Калифорния. През 1966 г. прави своя дебют с новосформираната група Santana Blues Band. Дебютният албум на Карлос Сантана, носещ неговото име, излиза през 1969 г.


Сантана става изключително известен след представянето си на фестивала в Уудсток през 1969 г. Изненадващата му поява там е показана във филма „Woodstock“. Следващият му албум „Abraxas“ (1970) стига до първото място в класациите и от него са продадени повече от 4 милиона копия в световен мащаб.

Три песни от този албум „Black Magic Woman“, „Oye Como Va“, и „Samba Pa Ti“ се превръщат в международни хитове. В следващия си албум от 1973 г. – „Love, Devotion, Surrender“ Карлос Сантана работи заедно с поета и гуру Сри Чимони и джаз китариста Джон Маклафлин.

След турне в продължение на няколко години, Сантана взима участие в първото американско-съветско музикално събитие „Rock’n Roll Summit“ през 1987 г. До този момент Сантана си е изградил имидж на социално ангажиран музикант и на съвестен член на обществото.

Той застава зад много благотворителни каузи, някои от които са – San Francisco Earthquake Relief, Doctors Without Borders, Indigenous People Fund, Hispanic Media & Education Group, Amnesty International, LA Museum of Tolerance. През 1998 г. Карлос и съпругата му Дебора основават фондацията „Milagro“, която събира 1 800 000 долара в помощ на обществено онеправданите млади хора. Печалбата от албума си „Shaman“ от 2003 г. дарява за борба със СПИН.

За най-добър албум на Сантана се посочва „Supernatural“ от 1999 г. За него получава 11 награди Grammy и продава повече от 25 милиона копия. В този албум са включени хитовете „Smooth“ и „Maria Maria“. За него Карлос Сантана си сътрудничи с Роб Томас, Ерик Клептън, Уайклеф Жан и други музиканти. И след този албум той продължава съвместната си работа с известни изпълнители.

Кариерата му обхваща четри десетилетия. За това време Сантана се е доказал като мултикултурен изпълнител. Той съчетава множество различни музикални и етнически стилове и жанрове. В неговата музика латино, салса, блус, рок и афро-кубински ритми се смесват с елементи на джаз, фюжън и бийт.

Стилът му е уникален и изключително разпознаваем. Както самият Карлос Сантана казва: „Още с първия акорд хората ме разпознават…“




Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.