Британската певица и текстописец Ели Голдинг добива популярност, след като през 2010 година оглавява класацията на BBC за “Нов звук” и печели наградата на критиката на британските музикални награди BRIT.

Елена Джейн Голдинг, както е пълното име на Ели, е родена през 1986 г. в Херефорд. Завършва гимназия в Кингтън, Херефордшър, след това учи в колежа в Херефорд и продължава в Университета в Кент.

Още като дете Голдинг се учи да свири на китара и пише първите си песни. В университета, докато следва актьорско майсторство, тя открива електронната музика и с помощта на Винсънт Търнър, по-известен като Frankmusik, записва песента „Wish I Stayed“. Скоро след това се запознава с продуцента Starsmith, с чиято помощ Голдинг записва дебютния си албум.


Голдинг подписва договор с “Polydor Records” през 2009 година, но дебютният ѝ сингъл „Under the Sheets“ е издаден от независимия лейбъл “Neon Gold Records”, поради лични съображения на певицата. Песента дебютира по Radio 1 на BBC и бързо се превръща в една от най-желаните от слушателите.

В началото на 2010 г., малко преди издаването на първия ѝ студиен албум, е обявено, че Голдинг печели класацията на BBC за нов звук на 2010 г., която отразява вижданията на критици, радио и телевизионни станции за обещаващи нови имена на британската музикална сцена за съответната година.

Същата година Ели печели наградата на критиката на британските музикални награди BRIT, което я прави едва втория изпълнител, който печели класацията и тази награда в една и съща година. През 2008 година певицата Адел има същия успех.

Дебютният албум на Ели – „Lights“, е издаден на 1 март 2010 г. „Lights“ оглавява британската класация за албуми и се изкачва до 12-то място в ирландския ѝ еквивалент. През май излиза песента „Guns and Horses“, която достига 26-то място, а четвъртият сингъл „The Writer“ се изкачва до 19-та позиция в британската класация за песни. В края на 2010 година „Lights“ е преиздаден под името „Bright Lights“, в който са включени допълнително шест нови песни.

Първият сингъл от албума е кавър на песента на Елтън Джон „Your Song“. Парчето се изкачва до второ място в британската класация за сингли. През 2012 година излиза вторият албум на Голдинг “Halcyon”. В него най-много се открояват “Anything Could Happen”, “Figure 8” и “I Need Your Love”, в дует с Калвин Харис.

През лятото на 2013 година излиза преиздадена версия на албума “Halcyon” – „Halcyon Days”. В него има много нови и неиздадени досега парчета. Първото от тях е “Burn”, което става тотален хит и озаглавява всички класации. През 2014 излиза вторият ѝ дует с Калвин Харис- “Outside”, който е включен в четвъртия му студиен албум “Motion”.

В началото на 2015 г. Ели издава песента “Love Me Like You Do”, която е включена във филма “Петдесет нюанса сиво”. Песента първоначално е била предназначена за Деми Ловато, но впоследствие я записва Голдинг. През есента на 2015 г= става факт и третият студиен албум на звездата – „Delirium”.

Голдинг е запалена по тичането, всеки ден звездата се стреми да пробяга по около 6 мили или близо 12 км. Много добра приятелка е с Кейти Пери и Тейлър Суифт, дори се появява в клипа „Bad Blood” на Суифт.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *