Лени Кравиц е американски певец, роден на 26 май 1964 г. в Ню Йорк. Майка му е актрисата с бахамски корени Хелън Уилис. Баща му Сай Кравиц е телевизионен продуцент от ABC с руски произход. Лени е кръстен на чичо си Леонард, който е убит в Корея през 1951 г.

Лени прекарва детството си в Манхатън с родителите си, а през уикендите е с баба си Беси. Още на 3 години започва да „свири“ в кухнята върху тенджери и тигани, използвайки ги за барабани. На 5 вече заявява, че иска да стане музикант.

Започва да свири на барабани, а по-късно и на китара. Слуша рок, джаз, R&B, опера, госпъл и блус. Като дете често посещава „New York Theater“, където майка му работи. Именно тя е тази, която го окуражава да се занимава с музика.


На 15 години Лени е решен да гради музикална кариера. Напуска дома си. Прекарва време с приятели, спи в колите им. Вдъхновен от Дейвид Бауи, приема псевдонима „Romeo Blue“. Музиката му по онова време е силно повлияна от Принс.

През 1974 г. се мести със семейството си в Лос Анджелис. Там става част от хора California Boys. Фен е на Led Zeppelin, Kiss, Aerosmith, Джими Хендрикс, Pink Floyd, Cream и The Who. Завършва гимназията „Beverly Hills“, където негов съученик е Слаш.

През 1982 г. завършва училище и успява да убеди баща си да му даде пари, за да започне да прави записи, вместо да учи в колеж. Още с първото си демо получава няколко предложения за работа от различни компании. Единственото условие е Лени да промени малко музиката си с цел да стане „достатъчно черна“. Той отказва.

През 1987 г. Лени се жени за Лиса Боне, от която има дъщеря Зоуи. С Лиса се развеждат през 1993 г. През 2002 г. се появяват слухове, че Лени е сгоден за Адриана Лима, но той отрича. През 2003 г. се среща с Никол Кидман, но през 2004 г. се разделят.

През 1989 г. излиза дебютният албум на Лени „Let Love Rule“, който се превръща в хит. Скоро след това той написва и хита на Мадона „Justify My Love.“

Албумът му от 1993 г. „Are You Gonna Go My Way“ се счита за един от най-успешните и с право, защото всяка песен от този албум е хит. Той носи голямата слава на Лени Кравиц, който получава много предложения и се появява на корицата на много известни списания.

По-нататъшната кариера на Кравиц е съпътствана от много и престижни музикални награди – в САЩ, Великобритания и Австралия. В началото на новото хилядолетие Кравиц работи успешно с Майкъл Джексън, изпълнявайки негови песни и прави световни турнета.

Издава още няколко албума. Пише и продуцира музиката за дебютния албум на Ванеса Паради от 1992 г. Прави няколко съвместни песни с Aerosmith и Мик Джагър.

През 2008 г. за първи път изнася концерт в България като част от световното му турне „Get on the Bus with the Love Revolution Tour“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.