Сандра, родена на 18 май 1962 в Заарбрюкен, Германия, е популярна немска изпълнителка и текстописец, живееща в момента в Ибица, Испания.

Първоначално добива популярност като вокалистка на диско триото Arabesque, с което е гостувала в България, но през 1984 година се отделя от групата и започва своята много успешна соло кариера.

За шест години момичетата от Arabesque пробиват със сладникави хитове в Европа, но стават по-популярни в страни като бившия СССР, където пробиват втори след Boney M и особено в Япония, което им носи сериозни приходи. За шестте години, докато са заедно, издават общо десет албума.


Сандра става още по-известна и като част от музикалния проект Enigma, който е ръководен от вече бившия ѝ съпруг Майкъл Крету. Тя е един от шепнещите женски гласове в албумите на Enigma.

Двамата с Крету имат двама синове (близнаци) – Никита и Себастиян, родени на 6 юли 1995. През ноември 2007 Сандра се развежда с Майкъл, цитирайки лични и професионални различия.

Крету е в основата на успеха на нейния първи самостоятелен хит „Maria Magdalena“ през 1985 г. Сладкото момиче с чип нос вкарва своята песен в класациите на 21 страни по света. В Швеция като сингъл парчето се продава повече от всяка отделно взета песен на самите Beatles.

Пробивът във време, когато други женски вокали като Мадона и Уитни Хюстън са на върха, никак не е лесен, но Сандра успява. Триумфът е толкова голям, че следващите песни, лансирани от нея, веднага стават хитове. В България най-харесаното парче на Сандра е „Hi! Hi! Hi!“.

В нейния професионален екип, освен съпругът ѝ Майкъл Крету, са били Хуберт Кемлер, Маркус Льор, Клаус Хиршбургер, Арманд Фолкер, Франк Петерсон, Анди Йонас и Йенс Гад.

Последната среща на Сандра с българските фенове беше в края на април 2017 г. Тогава три от най-големите дискодиви от 80-те и 90-те години на миналия век – Си Си Кеч, Сандра и Саманта Фокс, напълниха зала „Арена Армеец“ в София.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *