Кирил Ампов е български музикант и композитор, роден на 14 юли 1948 в София. Завършва география на туризма, но интересът към музиката се оказва по-силен.

Още като студент участва в група “Славини” (1967-1968). През 1981 създава вокалния дует “Акварел” заедно със съпругата си Антоанета.

Първият запис е на песента “Любовта, тази стара шега”, а най-голям успех има версията “Лято” по “Sweet Dreams” на Eurythmics. За дуета са характерни лиричните песни в стил кънтри.


Особена популярност придобива основаната на шега група Спешен случай (1984), в която към двамата се присъединява Донко Аврамов. С дефицитното за българската поп музика до този момент чувство за хумор, групата привлича вниманието и създава няколко успешни хита “Кашлицата, “Развод, “Мама, татко и аз”, “Кафе без захар”, “Карай, Джони”, “С Анчето в ханчето”, включени в 3 албума.

В началото на 90-те Кирил Ампов е инициатор на радио (съвместно с Христина Белчева), а по-късно и на телевизионното предаване “Хит минус едно” за откриване на млади таланти, което се ползва с голяма популярност.

Организира собствено студио, където са записани повечето от песните на сина му Владимир Ампов – Графа.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.