Dr. Alban, с истинско име Албан Нвапа, е шведски музикант с нигерийски произход, роден на 26 август 1957 г. Албан започва да се занимава професионално с музика на 23-годишна възраст. Той не се обучавал за музикант, а учи в университет за зъболекар.

Първоначално музиката за Албан била просто хоби, но после станала средство за съществуване. Докато учил в университета, той бил DJ в популярен клуб в Стокхолм. После Албан завършва университета и започва работа като практикуващ стоматолог, но увлечението по клубната музика не престанало и той продължава да работи в нощните клубове.

През 1990 г. Албан заедно с DJ Denniz PoP създава звукозаписно студио, наречено SweMix. Съвместно с Denniz и рап изпълнителя Leila K, Аблан записва първата си песен „Hello Afrika“, която му носи успех. Като сценичен псевдоним Албан Нвапа оставил своето име и добавил съкращението на думата „доктор“ и така станало Dr. Alban. Това напомняло за неговата професия – стоматолог.


Дебютният албум на Dr. Alban се казва „Hello Afrika“. Той има милионен тираж и донася на Албан много известност. Вторият албум на изпълнителя „One Love” е издаден в над 1,6 милиона екземпляра. От този албум най-популярна става песента „It’s my Life“. Така на практика тя става визитна картичка на Dr. Alban. Песента „It’s my Life“ заема водещи позиции в класациите в Израел, Холандия, Германия и Великобритания.

След застой песента е последвана от сингъла „One Love“. Количеството на продадените албуми става 1,7 милиона копия. Един след друг са издадени албумите „Look Who’s Talking”(„Виж кой говори“) и „Born In Africa”(„Роден в Африка“). Песента „No Coke“ е използвана в антинаркотичната кампания в Швеция. Албан създава и свое звукозаписно студио, което се нарича „Dr-Records“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.