Лайънъл Ричи е американски певец, музикант и композитор, роден на 20 юни 1949 г. в Тъскиджи, Алабама.

В училище показва завидни умения по тенис и получава стипендия за Tuskegee Institute. Завършва специалност Икономика. След дипломирането си за кратко посещава Auburn University.

През 1968 г. става певец и саксофонист на групата The Commodores, с която работи повече от десетилетие. Междувременно Лайънъл Ричи работи и като автор на музика за други изпълнители. През 1980 г. той написва хита на Кени Роджърс „Lady“.


Дуетът му с Даяна Рос от 1981 г. – „Endless Love“ от филма със същото заглавие се превръща в най-продаван сингъл за всички времена на компания Motown. Баладата нашумява и през 90-те години на миналия век във версията на Лутър Вандрос и Марая Кери, а през 2012 г. Ричи я записа наново, този път с Шаная Туейн.

През 1982 г. се разделя с групата The Commodores и се превръща в още по-успешен изпълнител, чиито песни като „Hello“, „All Night Long“ и „Say You, Say Me“ превземат челните места в класациите. Той участва и в написването на песента „We Are the World“ заедно с Майкъл Джескън, в която се включват много известни изпълнители и която се превръща в тотален хит.

Лайънъл Ричи издава няколко успешни самостоятелни албума, а през 2003 г. получава звезда на Hollywood Walk of Fame.

Женен е два пъти. Първият му брак е с Бренда Харви, с която се женят през 1975 г. През 1983 г. осиновяват дъщеря си Никол. През 1993 г. се развеждат. Две години по-късно, през 1995 г., Ричи се жени за Даяна Алекзандър, от която има две деца – Майлс и София. Развеждат се през 2004 г.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.