Чаровната усмивка на българската естрада Маргарита Хранова е родена в Сливен, но израства и до ден-днешен живее в София. До 1944 година баща ѝ е бил царски офицер, разпределен в Сливенския гарнизон. Само две години певицата живее в родния си град, защото през 1953 г. местят баща ѝ в Шумен, а малко по-късно го съкращават.

Маргарита е във втори клас, когато родителите ѝ я водят на прослушване за хор „Бодра смяна“. Не я приемат. В гимназията кандидатства за поп група на ансамбъл „Маяковски“. Помощ за музикалното ѝ израстване оказва ръководителят на ансамбъла Емил Георгиев.

Благодарение на Вера Христова – поп певица по онова време, Маргарита се учи да свири на пиано. Именно тя е причината Маргарита Хранова да влезе и да завърши Естрадния отдел на Държавната консерватория.


Първият официално регистриран студиен запис в Първо студио на БНР Маргарита прави през 1969 г. Записът е на прочутата песен „When a Man Loves a Woman“ от репертоара на Пърси Слейдж със заглавие на българския вариант на песента „Ако ти си отиваш“.

Марги постъпва в трио „Обектив“. Започва като солист в състава на вокалното трио, създадено през 1971 г. През 1972 г. започва самостоятелната ѝ кариера, белязана от редица престижни награди на наши и международни конкурси.

През 1997 г. издава компилацията „Златни хитове“. Следват два албума, озаглавени „С любов“, но в различни години (1995 и 1998), след това, в края на 1999 г., издава дуетния си албум „Марги и приятели“, включващ дуетни песни с Емил Димитров, Орлин Горанов, Борис Гуджунов, Боян Иванов и др. Маргарита Хранова има съвместен албум с Искра Радева и Иван Балсамаджиев – „Съдбата ни е песен“.

От средата на 2011 г. Хранова е солист в състава на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България към Националната гвардейска част. През 2012 година певицата отбелязва 40 години творческа дейност с голям концерт в зала 1 на НДК.

През 2014 г. е отличена с почетния знак „Златен век“ – печат на Симеон Велики от тогавашния министър на културата Петър Стоянович. Удостоена е с приза на фестивала „Златният Орфей“ за цялостен принос. За Маргарита Хранова са писали едни от най-известните и изявени български композитори.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *