Британската певица, която подобри 50-годишен рекорд на Beatles за най-много поредни седмици в британската класация за албуми, Емели Санде е родена в смесено семейство.

Баща ѝ е от Замбия, а майка ѝ е англичанка. Израства в малко шотландско градче, където нейният баща преподава в местната гимназия.

Дебютният албум на певицата „Our Version of Events” от 2012 година прекара рекордните 63 поредни седмици в първата десетка на британската класация за най-добри албуми. Преди нея това успява да направи само легендарната ливърпулска четворка с албума „Please Please Me”, който се задържа 62 седмици в чарта.


Емели пише първата си песен, когато е само на осем години, за да участва в музикално шоу в училище. Още тогава разбрала, че може да бъде композитор, но дълго време ѝ липсвала смелост да стане изпълнител.

15-годишна участва в състезание на лондонската музикална радиостанция Choice FM и го печели, но това също не ѝ дава достатъчно кураж, за да се посвети изцяло на музиката, затова започва да следва медицина.

Прекараните години в университета в Глазгоу определя като едни от най-тежките. Непрекъснато се разкъсвала между медицината и музиката и нито едното не се получавало, както искала.

Докато е на студентски стаж в Мадрид, майка ѝ изпраща нейни записи на BBC. В края на годината се оказва, че тя е сред четиримата млади изпълнители, избрани от радиостанцията да изнесат концерт.

Там се запознава с продуцента Naughty Boy. Двамата веднага си пасват и започват да творят. Пишат песни за изпълнители като Риана, Алиша Кийс, Шерил Кроул, Тайни Темпа и Леона Луис.

След дълго писане на песни за други изпълнители и малки участия в някои от тях решава, че има парчета, които само тя може да изпее. Така се ражда и идеята за самостоятелен албум.

През август 2011 година пуска първия си сингъл „Heaven”, а през февруари 2012 година излиза и изключително успешният „Оur Version of Events“.

През 2012 година Емели е обявена за най-обещаващ нов талант от критиката на британските музикални награди, а през 2013 година певицата грабна две статуетки BRIT за най-добра британска изпълнителка и най-добър албум. През 2016 година Емели пусна албума „Long Live the Angels”.

Емели споделя, че обича да твори през нощта. Казва, че когато слънцето грее, не излизат добри песни. Най-хубавите мелодии я спохождали около 2 часа сутринта. Певицата има дългогодишна връзка, която през 2012 година прерасна в брак, с морския биолог Адам Гурагин от Черна гора. Двамата се запознават в Шотландия, когато тя е 18-годишна. Адам неотлъчно я следва на всичките ѝ музикални изяви.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.