Желко Йоксимович е сръбски певец и композитор, роден на 20 април 1972 г. в Белград. Първия си успех като инструменталист той постига на 12-годишна възраст, когато печели наградата за най-добър акордеонист в Париж. В момента той свири на 11 инструмента.

Възходяща кариера на Желко като композитор започва през 1993 година, когато негова песен печели трета награда на фестивала „Белградска есен”. Песни на Йоксимович са отличени на фестивали като „Будва” (Черна Гора), „Еврофест” (Македония), „Славянски базар” (Витебск, Беларус).

През 1999 г. Желко Йоксимович получава големите награди за шлагерен изпълнител и композитор на фестивалите в Беларус – Витебск и Могилев, с песента „Pesma sirena”. За същата песен той е отличен и от международната организация ФИДОФ за интерпретация на етно мотиви в естрадната музика година по-рано на фестивала на средиземноморските песни в Будва.


Като композитор Желко Йоксимович се изявява успешно и в други жанрове, като фолк и фолклор. „Zvone tambure“ печели голямата награда на фестивала Златна Тамбурица в Нови Сад през 2000 г.

През 1999 г. на пазара излиза неговия дебютен албум, който в края на 2000 година става най-продаваният в каталога на Сити рекърдс. Певецът става изпълнител на годината на три различни фестивала, получава и най-престижното отличие в Сърбия – Оскар за популярност, след гласуване на тв зрители и радио слушатели.

Следващият голям успех е през 2004 година със сингъла „Ledja O Ledja“, който е начело в класациите не само в бившите югорепублики, но и в останалите балкански страни. Същата година Желко Йоксимович печели правото да представя Сърбия и Черна Гора на конкурса Евровизия в Истанбул с песента „Lane moje“.

Баладата печели гласове от цяла Европа, но в крайна сметка остава на второ място, отстъпвайки с минимален брой гласове на „Wild Dance“ на украинката Руслана.

След този успех популярността на Желко надхвърля Балканите. Още същата година той записва дует с австралийката Tamee Harrison, който става хит в цяла Европа. Парчето им “I Live My Life For You” е включено в компилация на една от най-големите музикални компании – Worner, заедно с песни на Роби Уилямс, АВВА и др.

В края на декември 2005 година излиза албумът – „Ima nešto u tom što me nećeš“, който се продава в над 500 000 копия. На Евровизия 2006, който се проведе във Финландия, Желко отново е сред призьорите, но този път като композитор. Хара Мата Хари (Босна и Херцеговина) печелят третото място с „Lejla“.

Същата година Желко Йоксимович създава собствена музикална компания – “MINACORD”, с която подписват певиците Йелена Томашевич и Милена Вучич. Имено Вучич става голямата звезда на фестивала „Sunčane skale 2006“, където печели най-престижните награди с песента на Желко Йоксомович – „Da l’ ona zna“.

През 2008 г. Евровизия се проведе в Сърбия, като домакините отново се представиха с песен на Желко Йоксимович – „Оро“, в изпълнение на Йелена Томашевич. Самият Йоксимович пък бе водещ на фестивала заедно с Йована Янкович от телевизия РТС.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.