Певицата и актриса Сара Брайтман е роден през 1960 година в град Бъркхамстед, Великобритания. На 3-годишна възраст започва да посещава курсове по танци и пиано. През 1981 г. Сара се явява на прослушване за мюзикъла „Котки“ на Андрю Лойд Уебър, където е избрана за ролята на Джемима. Тогава тя не прави особено впечатление на Уебър.

Година по-късно Брайтман напуска „Котки“, за да играе в „Пиратите от Пензънс“ на лондонския театър Дръри Лейн. През 1982 г. е избрана за главната роля в оперния мюзикъл „Славеят“ на Чарлз Щраус. Андрю Лойд Уебър я вижда с нови очи и се влюбва в Сара. Двамата започват връзка, а през 1984 г. сключват и брак. Сара Брайтман се превръща в най-голямата муза на Уебър.

Уебър сътворява „Фантомът на операта“, като написва и композира ролята на Кристин Дае специално за Сара. Още с премиерата си през 1986 г. продукцията предизвиква фурор и превръща Брайтман в най-известния женски сопран във Великобритания.


През 1988 г. „Фантомът на операта“ е представен и на сцената на Бродуей в Ню Йорк, където се играе и до днес. Оригиналните композиции, включени в продукцията, са реализирани като албум, продаден в над 40 милионен тираж, което и до днес е ненадминат рекорд за албум с театрална музика.

През 1990 г. Сара Брайтман се развежда с Андрю Лойд Уебър като същевременно прекратяват и съвместната си работа. Между 1992 и 1995 година Брайтман се ориентира към прозата и получава роли в четири спектакъла, всички на английска сцена.

Година след развода си Сара Брайтман решава да излезе от сянката на бившия си съпруг и заминава за Германия, където започва студийна работа над албума „Dive“, в който комбинира поп, чилаут и рок мотиви. Пилотният сингъл „Captain Nemo“ жъне огромен успех.

През 1996 г. Сара Брайтман записва дуета „Time To Say Goodbye“ с Андреа Бочели, който се превръща в глобален хит. През 1997 година тя издава оперния диск „Timeless“ (в САЩ озаглавен „Time To Say Goodbye“), който се превръща в най-успешния ѝ самостоятелен албум до днес, продаден в над 12 милионен тираж по целия свят.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.