Естрадната прима Кичка Бодурова има издадени 29 албума, в които пее на 4 езика. Изнасяла е концерти на 5 континента – Европа, Азия, Северна Америка, Африка и Австралия. Родена е на 29 ноември 1955 г. в Бургас.

Започва кариерата си от родния си град, минава през София, където тиражите на албумите с името Кичка Бодурова чупят рекордите в средата на 80-те. Пътеката на успеха ѝ води до Германия, Австралия, Гърция и Англия, за да стигне до Холивуд и Лас Вегас, до световноизвестната концертна зала „Сизърс Палас“.

Родителите на Кичка ѝ купуват цигулка, когато тя е 6-годишна. Още в детската градина бъдещата звезда се явява на конкурс в бургаското училище „Христо Ботев“, който тя печели с песента „Жалба ми падна на сърце“. Дебютира на голямата сцена като ученичка в самодейния състав „Орфей“ в родния си град, с който става лауреат на фестивала „Тракийска лира“ през 1971 г.


Завършва естрадния отдел на Музикалната академия в София през 1977 г. Като студентка пее в трио „Обектив“ и е солистка на оркестър „Метроном“.

През 1977 г. се представя на международния конкурс за изпълнители на фестивала „Златния орфей“, където е удостоена с наградата на община Бургас и Съюза на музикалните дейци. Прави невероятно впечатление на чуждестранните представители и заваляват покани за участия в Германия. Изпълнява няколко песни на немски език, които стават много популярни в ГДР – “Ven die erste liebe”, ”Arcona” и др. До началото на 80-те Кичка е отличена с куп музикални награди от престижни международни поп-фестивали.

Кичка е забелязана от гръцки импресарио. Впечатлен от нея веднага ѝ предлага договор за работа в Гърция, Австралия и Англия. За първи път Бодурова заминава за Гърция през 1981 г.

Паралелно с това реализира концерти в Алжир, Малта, Германия, ЮАР, Русия, Унгария, Полша, Чехия, Великобритания, Австралия. През 1990 г. получава „Златна плоча“ от Балкантон за продадени над 450 000 копия на диск в България и в чужбина.

От 1991 година живее и работи в Съединените щати. Участва в шоу програми и концерти в Сан Франциско, Чикаго, Лос Анжелис, Лас Вегас и др. Връща се за първи път в България през 1994 година, за да изнесе грандиозен рецитал на Златният Орфей.

Телевизионният канал HBO снима рецитал на Кичка Бодурова в „La Strada“. Пяла е и на сцената на „Hollywood Palladium“. През 2015 г. беше част и от риалити проекта „ВИП Брадър”.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *