Той се казва Шон Кори Картър. Всички го познаваме като най-успешния рапър, продуцент и, разбира се…, съпруг на зашеметяващата Бионсе. Да, днес повод да почерпи има лошото момче на хип-хоп сцената Джей Зи.

Роден е в Бруклин, Ню Йорк, през 1969 година. Като дете Джей Зи и неговите трима братя и сестри са изоставени от баща им. Сменя няколко училища, бил е хващан да продава дрога. В гетото бил известен с прякора „Джази“, от където произлиза и сегашният му псевдоним Джей Зи.


В началото на 90-те Джей Зи започва да участва активно в различни рап партита, но за първи път става известен за широката аудитория през 1994 г., когато участва в песента „Show and Prove“ oт албума на Big Daddy Kane (Daddy’s Home). Първата му песен e „In My Lifetime“, записана през 1995 г.

Той е един от най-финансово успешните хип-хоп изпълнители и предприемачи в Америка. Има над 26 милиона продадени парчета в САЩ и 50 милиона копия по целия свят. Неговият албум „The Blueprint“ беше написан само за два дни, но това не попречи да оглави световните класации.

През 2006 е награден от MTV за най-добрият рапър за всички времена. Спечелил e 19 статуетки Grammy и e на 88 място в списание Rolling Stones, за най-велик артист за всички времена.

През 2008 година Джей Зи се ожени за певицата Бионсе Ноулс. През 2012 година им се роди първото дете, а през 2017-а на бял свят се появиха и близнаците Сър и Руми. Същата година общото им състояние беше оценено на впечатляващите 1,16 милиарда долара.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.