Наред с други нигерийски музиканти от това поколение, CKay е един от основните представители на афробийт жанра, разширявайки хоризонтите на виждането на Fela Kuti за потенциала на музиката и непрекъснато разрастващия се обхват на африканската музикална култура.

Афробийт жанрът дължи до голяма степен успеха си извън Нигерия на своите емигранти, които чрез непоколебимата си подкрепа към нигерийската музикална култура в различни различни точки по света, популяризират колоритната и звучна африканска идентичност.

Този успех е в основата на жизнения дух на нигерийците и предаността им към тяхната култура. Издаването на дебютния албум на CKay – „Sad Romance“, се превръща във вълнуващ момент както за Нигерия, така и за целия африкански континент.


Дебютният сингъл на CKay – „Nkechi Turn Up“, излиза през 2016 г., а първото му EP – „#WTFiCKay“, през следващата година. През годините певецът и композитор се докосва до различни части от своята музикалност, ангажирайки се като автор, продуцент и изпълнител в много от своите проекти. В „Sad Romance“ той е продуцент на половината песни, включително „Emiliana“ и „love nwantiti“ – двата му най-големи сингъла до момента.

„Sad Romance“ показва един по-хладнокръвен, коренно различен в емоционално отношение CKay, който се люшка между любовта и липсата на такава. Албумът е лична история, в която CKay се връща към най-значимите си романтични връзки, показвайки как често е давал и получавал любов. Деликатността, с която подхожда към текста, композицията и пеенето, му помага да разкаже убедителна и завладяваща история и подчертава колко обмислена и целенасочена е тази творба.

Албумът включва 12 песни, които са с различно усещане, ритъм и мотиви. „You“ – началната песен, успешно съчетава R&B, афробийт и амапиано с вълнуващо съблазняване, втората песен – „Mmadu“, се връща към по-традиционния афробийт. С третото парче CKay (съвместно с продуцента на Post Malone – Charlie Handsome) създава емо-афробийт шедьовър с „остави ме на мира“ („leave me alone“), последвано незабавно от „ти изневери и аз направих същото“ („you cheated, I cheated too“), изпълнен с поп енергия.

След това, в „WATAWI“, историята разказва за взаимното нараняване, като припевът идеално представя сътресенията, с които е изпълнена сложната динамика на взаимоотношенията, подкрепяйки тезата на албума. След това CKay преминава към дует с вокалистката от „Cape Verdian“ – Mayra Andrade, в „Samson & Delilah“, говорейки за токсичността в отношенията и двойките, които се опитват да открият баланса в страстния, неугасващ пламък.

„By now“ – предпоследната песен, деликатно пренася публиката от другата страна на болката и разбитото сърце, докато албумът завършва с парчето „lose you“ (с участието на Ronisia), което ни въвежда в „love Nwantiti (bonus)“ – оркестрален аранжимент на неговия сензационен световен хит, от който се ражда историята на албума.

В скорошна публикация в Instagram суперзвездата CKay изрази колко е зашеметен от собствения си успех, размишлявайки върху това „колко голямо може да стане малкото начало “. За изпълнителя „Sad Romance“ е дневник, в който е описана голяма част от неговите преживявания, той е една звукова вселена, в която „тъжните момчета по света“ се обединяват. Със „Sad Romance“ CKay представя потенциала, възможността и способността на Африка да заеме позицията си като съвременен континент.

CKay ще бъде хедлайнер на първото си самостоятелно турне в Северна Америка и Европа – „Sad Romance Tour“, което стартира на 1-ви октомври в „The New Parish“, Оукланд, Калифорния, давайки възможност на феновете да се свържат помежду си и да преживеят емоциите от албума заедно.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *