Подобно на много истории за успех от шоубизнеса, тази на Кени Роджърс е олицетворение на сбъдната американска мечта. Роден в скромни условия в Хюстън, Тексас, Роджърс споделя държавно жилище с родителите си и шест други братя и сестри. Не съвсем лесен живот, но такъв, който да вдъхнови музиканта отрано да положи основите на това, което един ден ще бъде една от най-успешните кариери в музикалния бранш.

Ако не сте запознати с музиката и наследството на изпълнителя, може с изненада да разберете, че той е един от най-успешните и най-продаваните кънтри артисти, а и изпълнители като цяло за всички времена. Роджърс е носител на множество награди, включително няколко Grammy, награди на Асоциацията за кънтри музика (CMA), на Академията за кънтри музика (ACM) и призове от Американските музикални награди.

Много знаменитости говорят с възхищение както за музикалните дарби на кънтри звездата, така и за него като човек. След като певецът си отиде миналата година на 81, друга кънтри легенда Доли Партън каза за Rolling Stones: „Имах толкова много прекрасни години и прекрасни времена с моя приятел Кени. Освен музиката и успехите му, аз го обичах като прекрасен човек и истински приятел“.


Кени Роджърс

Певецът има разностранни интереси и извън музиката. През 1991 г. в партньорство с Джон Браун-младши – бивш губернатор на Кентъки и бивш главен изпълнителен директор на KFC, изпълнителят дава началото на веригата за бързо хранене Kenny Rogers Roasters. Кени се занимава и с филантропска дейност, а след оттеглянето си от музикалната сцена се захваща с друго изкуство – фотографията. Има публикувани три фото-книги със снимки, правени от кънтри звездата.

Можем да продължим да пишем за биографията на Кени Роджърс, изпълнена с истории за успех от неговата кариера като певец, актьор и предприемач. И все пак музиката на Роджърс говори сама за себе си, така че предлагаме три негови песни, които остават в историята и сърцата на почитателите на кънтрито.

The Gambler

Ако има една песен, която би говорила най-силно за Роджърс, това би било „The Gambler“. Има няколко любопитни факта за нея. 

Написана е от Дон Шлиц и е записана от няколко изпълнители преди Роджърс да я превърне в хит през 1978 г. Песента е включена в албум носещ същото заглавие, който освен всичко друго носи на изпълнителя и Grammy. 

На всичкото отгоре хитът вдъхновява и уестърн от пет части, наречен „The Gambler“, с участието на певеца в главната роля. Филмите от своя страна водят до поредица от книги и други франчайзи, свързани с успеха на ”вселената” на „The Gambler“. 

В статия от PokerStars наричат Кени Роджърс “приятел на на покера”, тъй като „The Gambler“ се превръща в неофициален химн за играчите на карти, особено заради добре известния стих: „Трябва да знаеш кога да ги държиш/трябва да знаеш кога да фолднеш“.

Lucille

„Lucille“ е песента, която издига звездата на Кени Роджърс като солов изпълнител. Излиза през 1977 г., достига до върха в Billboard’s Country Singles, както и до първото място в UK Singles, а също така носи на кънтри певеца първото му Grammy. Малко след успехите си с „Lucille“ и „The Gambler“ Роджърс заформя приятелство с Лайънъл Ричи, който пише текста за друг хит на певеца – „Lady“.

Преди пробива си като самостоятелен изпълнител, Роджърс е част от успешната група First Edition, която изпълнява комбинация от рок, кънтри и фолк музика. Повечето от изпълнителите, преминали през First Edition за деветте години съществуване на групата, също развиват успешни солови кариери в различни музикални сфери. За последно First Edition се събират през 2015, за да отбележат въвеждането на Кени Роджърс в Залата на славата на кънтри музиката.

You Can’t Make Old Friends

Какво се случва, когато легендите работят заедно? „You Can’t Make Old Friends“ е резултат от точно такова сътрудничество. Съавтор на песента е Дон Шлиц – човекът зад „The Gambler“ и други хитови песни, а изпълнители са Роджърс и не кой да е, а самата Доли Партън.

Песента излезе през 2013 г. и е един от последните хитове на изпълнителя, преди да слезе от голямата сцената през 2018 г. Тя е част от последния албум на Кени, който носи същото име, и който всъщност е 27-ият за кънтри звездата.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *