Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашата уикенд героиня е Росица Кирилова.

Спомням си Роси Кирилова от дете. Винаги съм харесвал леката меланхолия, която излъчва, дори във веселите си песни. И позитивизмът – винаги усмихната и ведра. В същото време – еталон за скромност. Обича животните, което също печели симпатиите ми. Всъщност именно животните станаха повод никога да не успея да ѝ кажа колко много я харесвам.


Така се случи, че с Роси живеехме в един квартал и доста често се засичахме, разхождайки кучетата си. Уви, освен едно „Добър ден“, не можех да проведа по-дълъг разговор с нея, тъй като кучетата ни – и двете женски, започваха да си ръмжат и да се правят на страшилища. Така, с извинителна усмивка на лицата и на двама ни се разделяхме. А аз наум започвах да си тананикам някоя от нейните песни. Нека заедно да си тананикаме любимите и неостаряващи хитове на естрадната легенда Росица Кирилова.

Когато през 1982 г. неизвестната група Следа, създадена от няколко почитатели на кънтри-музиката, се появява в едно от младежките телевизионни предавания, едва ли някой е предполагал, че русото момиче, което пее с нея, ще се превърне в една от най-популярните певици в България. И то само след по-малко от две години. Роси дебютира самостоятелната си кариера през 1983 година с песента „Тишина“, която вече е популярна от изпълнението на Васил Найденов.

През следващата 1984 г. Росица Кирилова грабва престижната награда „Мелодия на годината“. Тя предизвиква фурор с песента „Любов завинаги“ на Морис Аладжем. Малко по-късно излиза и първата ѝ плоча, която носи същото заглавие. Тогава се случва чудо. За пръв път в историята на „Балкантон“ плоча се разпространява в такъв гигантски тираж – над 300 000 екземпляра. Дори Лили Иванова до този момент не е регистрирала такъв феноменален успех.

Почти всички песни, които Роси изпълнява, се превръщат в шлагери, а голяма част от тях печелят награди на различни конкурси. Автор на повечето от песните е композиторът Георги Начев, който влиза в живота на певицата като неин импресарио. След 4-годишна връзка връзка двамата решават да сложат подпис. Правят го през 1986 година, тайно от родителите на блондинката, не в София, а в Пловдив. За кумове канят радиожурналиста Тома Спространов и английската му съпруга Джуди.

Шеметният успех на Роси идва през 1986 година, когато излиза песента „Боса по асфалта“. Повече от година това е най-големият хит в България, а песента и до днес остава нейна визитна картичка. Постепенно певицата става търсен и желан дуетен партньор – пяла е с над 20 от най-големите певци на България. Росица Кирилова има дуети с Георги Христов, Васил Найденов, Панайот Панайотов, братя Аргирови, Ваня Костова, Мими Иванова, Нели Рангелова.

Освен на музикалната сцена, Роси има и доста сериозен опит като телевизионна водеща – на музикалните предавания „Като лъвовете“ и „Маратон“. От 1995 година е автор и водещ на предаването „За животните с любов“, което обществената телевизия излъчва в продължение на цели 15 години. Освен невероятната обич към животните, Роси е известна и с любовта си към децата – тя е певицата с най-много детски песни у нас, които и до ден-днешен се пеят от малки и големи.

Певицата споделя, че чак след като е направила записа на песента „Живей за мига“ е разбрала, че това е една цяла философия – да живееш заради „сега“, да се радваш на всеки миг, а не да мислиш, че щастието е някъде там. Прекрасен завършек на този уикенд – с посланието да се радваме на живота сега, такъв, какъвто е! Благодарим ти, Роси!

Снимки: Facebook
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.