Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашите уикенд герои са Rainbow.

Наскоро попаднах на американско изследване, според което слушането на т. нар. твърда музика е полезно за здравето. Данните показват, че този вид музика действа благотворно и вдъхновяващо. Учените са установили, че хард рок, слушан на високи децибели, не предизвиква гняв и агресия, както се смяташе до сега, а точно обратното – успокоява.


И тъй като уикендът е времето, което определено искаме да изкараме без негативни емоции, ви предлагаме за съпровод една британска хард рок група, извоювала си прозвището „Рок динозаври“. Не, защото групата е много стара. А защото са чудовищно добри. Неповторимият звук от китарата на Ричи Блекмор, запомнящите се гласове на безсмъртния Рони Джеймс Дио и Джо Лин Търнър не могат да бъдат сбъркани с нищо. Rainbow!

Британската хард рок група Rainbow е създадена през 1975 година от напусналия Deep Purple Ричи Блекмор заедно с вокалиста Рони Джеймс Дио, басиста Крейг Грубър, барабаниста Гари Дрискол и Мики Лий Соул на клавишите. До разпадането ѝ през 1984 година през нея минават повече от 20 музиканти, но Ричи е неизменна част от състава на бандата.

Всички в групата, освен Блекмор, са от последния състав на група Elf, но когато Ричи заменя китариста, решава да смени и името. Той избира нетипичното за хард рок банда име „дъга“, заимствано от Rainbow Bar&Grill – свърталището на рокендрола в Лос Анджелис.

Дебютният албум на Rainbow – “Ritchie Blackmore’s Rainbow” излиза през 1975 година, но популярността им идва със следващия – „Rising“ от 1976 година. Той е един от най-добре продаваните албуми на Rainbow и се считан за един от най-добрите албуми в хард рока на 1970-те.

Истинският комерсиален и световен успех застига Rainbow с излизането на албума „Long Live Rock’n’Roll“ от 1978 година. За съжаление това е последният албум с участието на Рони Джеймс Дио. Година по-късно той напуска, за да се присъедини към Black Sabbath.

След напускането на Рони Джеймс Дио, за следващия албум на Rainbow е поканен вокалистът Джо Лин Търнър. Вместо един, те издават три албума, като всеки от тях съдържа сингли, изкачили се до върховете на класациите във Великобритания и САЩ. През 1984 година Ричи Блекмор решава, че ще се върне в Deep Purple, което слага край на съществуването на Rainbow до 1994 година.

През 1994 година Rainbow се събират отново, а година по-късно бандата издава последния си албум – “Stranger in Us All“. В началото на 1997 г. групата се разпада и Блекмор създава нова формация Blackmore’s Night заедно със своята втора съпруга. Началото на 2018 година се оказа щастлива за почитателите на рокаджиите – след повече от две десетилетия застой, Rainbow се възродиха, за да пуснат новия си концертно-студиен албум “Memories in Rock II“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *