Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашите уикенд герои са Nirvana.

В най-бурния период на пубертета имахме навика с една съученичка да се събираме вкъщи и да призоваваме духове. Затъмнявахме стаята, палехме свещи, произнасяхме заклинания и настръхнали тръпнехме в очакване на контакта с отвъдното.

Винаги призовавахме духа на един човек. Кърт Кобейн. И двамата бяхме луди по Nirvana, затова мисълта, че може да се докоснем до лидера на групата, па макар и от оня свят, по някакъв начин ни възбуждаше.


Искахме да познаваме този човек. Да му кажем колко го обичаме и да се опитаме да го разубедим да извърши най-лошото. Детски мисли. Минаха години. Пораснахме. Днес и през ум не би ми минало да призовавам духа на Кобейн, но като се замисля – няма и нужда. Духът му е жив, той е в сърцата ни.

Nirvana се раждат през 1984 година в градче близо до Сиатъл, след като Кърт Кобейн и Крист Новоселич се срещат и решават, че трябва да създадат своя група. Към тях се присъединява и барабанистът Дейвид Кроул. Новосформираната група се мести в големия Сиатъл и се кръщава Nirvana – будисткото състояние на просвещение, най-висше щастие и пълен покой на ума.

През лятото на 1989 година излиза дебютният албум на Nirvana – „Bleach“. По-късно започват мащабно турне с рок групата Sonic Youth, което поставя началото на Nirvana-манията по целия свят. Със славата обаче идват и проблемите – Кърт Кобейн се пристрастява към наркотиците и изпада в дълбока депресия. Бракът му с певицата и актриса Къртни Лав обтяга още повече отношенията между членовете на групата.

Най-популярният албум на бандата – „Nevermind”, e записан през пролетта на 1991 година, а в началото на 1992 г. детронира от върха на Billboard 200 „Dangerous“ на Майкъл Джексън. Две десетилетия по-късно, „Nevermind“ има платинен сертификат и заема 28-о място в класацията на най-продаваните албуми в света за всички времена.

През годините Nirvana сменят много барабанисти. Последният и най-дълго задържалият се от тях е Дейвид Грол. Той свири в бандата от 1990 до 1994 година. След разпадането на групата Дейвид сформира Foo Fighters, където е вокал и китарист.

Вечерта на 5 април 1994 година Кърт взема свръхдоза хероин, примесена с валиум. Надрасква набързо прощална бележка към съпругата и малката си дъщеричка. След това ляга на пода, насочва дулото на пушката към главата си и дръпва спусъка. Тялото му е намерено няколко дни по-късно – на 8 април. Кобейн умира на 27 години и става неразделна част от митологизирания „Клуб 27“.

Съществуването на Nirvana приключва със самоубийството на Кърт Кобейн. И до днес групата има своите верни почитатели. От дебюта си през 1987 година Nirvana са продали над 50 милиона албума по целия свят и продължават да имат своето изключително присъствие на алтернативната музикална сцена.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *