Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашият уикенд герой е Адриано Челентано.

Да си призная, от известно време в главата ми звучи само италианска музика. Причината – предстоящата ми среща с моята любима, красива Италия. Когато за първи път я посетих, не просто бях очарован. Почувствах я като свой дом – уютна, гостоприемна, очарователна, вкусна, цветна. Не исках да си тръгвам. Оттогава мина доста време, затова и сега вълнението е голямо.


Обграден с любими хора, отново ще кажа Ciao, Italia, il mio amore! А предвид, че ще посетим родното място на един от най-бележитите италиански творци, не виждам какъв по-удачен момент да посветим уикенда именно на него. Signore e signori – Адриано Челентано!

„Чаровният грозник“ на италианската музикална и филмова сцена Адриано Челентано е роден през 1938 година в Милано, на улица „Глук“ №14, за която по-късно пише песента “Il ragazzo della via Gluck“ („Момчето от улица Глук“). Певец, актьор, режисьор, композитор, писател, любимец на жените, еколог. Всичко това е Адриано.

Животът на Челентано не е лек – семейството му живее бедно, 12-годишен се налага той да напусне училище, за да започне работа в часовникарското ателие на дядо си. Това занимание до такава степен му харесва, че години по-късно известният вече в целия свят актьор и певец създава собствена часовникарска работилница.

Повечето от филмите, с участието на Челентано, постигат търговски успех, въпреки че през 70-те и част от 80-те години на миналия век той е известен като краля на италианските нискобюджетни филми. Като режисьор Челентано често наема Орнела Мути, Елеонора Джорджи и съпругата си – Клаудия Мори. С нея сключва брак през 1964 г. Двамата имат три деца – две момичета и едно момче.

През 1957 г. Челентано печели конкурса за рокендрол в Двореца на спорта в Милано с песента си „Ciao ti diro“, а през 1961 г. песента му „Ventiquattromila baci“ се класира втора на фестивала в Сан Ремо. Енергията, ритъмът и чувството на песента бързо я превръщат в любима на милиони. Днес, повече от 50 години по-късно, „Ventiquattromila baci“ е класически, доказан евъргрийн.

През 1987 г. Челентано е водещ на италианско телевизионно шоу. В едно от изданията, в навечерието на парламентарните избори в страната, той показва кадри с убийство на тюлени и говори против насилието над животни. Певецът призовава всички да напишат на изборните си бюлетини „лов срещу любов“. Неговият призив предизвиква прецедент. Хиляди маркират бюлетините си с „лов срещу любов“, което ги прави невалидни. Заради тази гавра с политиците, Адриано Челентано е глобен с 200 милиона италиански лири или около 200 хиляди лева.

В началото на 60-те певецът основава „Клан Челентано“ – фирма за производство на грамофонни плочи и филми. В наши дни „Клан Челентано“ включва издателство, концертна агенция, студия за видео- и аудиозаписи. Освен активен защитник на правата на животните, от 2005 година Адриано е и вегетарианец. Певецът е заклет фен на футболен клуб „Интер Милано“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.