Евтини самолетни билети

Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашите уикенд герои са Eurythmics.

Не си спомням кога и къде съм чул за първи път Eurythmics, но знам, че от този момент се влюбих в тях. Те си остават една от любимите ми групи, въпреки че дуото се разпадна преди години. Но нали музиката е вечна. Такива са и Eurythmics – неподвластни на времето.

Мистичният шотландски глас на Ани Ленъкс, извисяващ се до цели 4 октави, бързо ме покори преди години, но и до днес има навика да звучи в главата ми, дълго след като песента е отминала. Меланхолията, леката агресивност, дълбоките чувства, които извират от музиката на Eurythmics, са това, което ги прави толкова уникални и обичани. Всеки, който е правил шумни партита, любил се е, плакал е и се е смял на тяхната музика, ще разбере. Eurythmics са емоция. Първична. Силна. Неподражаема.


А като добавим и една истинска, неподправена и неизмерима по мащабите си любов между основателите на групата – Ани Ленъкс и Дейв Стюарт, всичко започва да придобива сюрреалистични измерения. И за да се докоснем още веднъж до нежната чувственост, наречена Eurythmics, ви подаряваме цял уикенд с тяхната музика. За всички, омагьосани от чудото, наречено любов.

Eurythmics се зараждат през 1980 година. Основатели на дуото са шотландската изпълнителка Ани Ленъкс и английският музикант Дейв Стюарт. Групата е една от най-успешните в световната музикална история, с над 75 милиона продадени албума в света. Това ги прави най-продаваният британски дует в историята.

Ленъкс и Стюарт се срещат през 1976 година в Лондон. Тя – наскоро завършила Кралската музикална академия, работи като сервитьорка в ресторант, той пък се възстановява от автомобилна катастрофа. Откриват общите си музикални интереси, а любовта не закъснява и бързо пламва между двамата. Основат групата The Tourists, записват 3 албума, но нямат особени успехи.

Любовта между Ани и Дейв е като от приказките. Но като всяка приказка и тяхната си има своя край. Четири години след запознанството им те се разделят като двойка, но продължават да работят заедно. Тази раздяла дава началото на нещо ново, сензационно. Ражда се песента „Sweet Dreams (Are Made Of This)“, а с нея на практика и Eurythmics.

Въпреки имиджа си, заради който Ани често е сравнявана с Дейвид Бауи, през 1893 г. тя е включена в класацията на списание „Playboy“ за най-секси жените на планетата. За да се противопостави на клишето „сексимвол“, който медиите се опитват да ѝ ленат, още същата година певицата се появява на наградите Grammy облечена като Елвис Пресли. След това сравненията моментално секват.

Уморена от турнетата, съкрушена от загубата на първородното си дете от втория си съпруг – филмовия режисьор и продуцент Юли Фрухтман, през 1990 година Ани решава да се оттегли от Eurythmics. Отдава се на творческа почивка, след което започва солова кариера. Първите ѝ два албума „Diva“ и „Medusa“ са изключително успешни. Междувременно ражда две дъщери. През това време Дейв също се отдава на солова кариера, пише филмова музика и участва в различни музикални проекти.

През 1999 година двамата отново се събраха, за да издадат абума „Peace“. През 2005 година на музикалния пазар излезе сборен албум на групата – „Eurythmics Ultimate Collection“. Той съдържа както две нови песни, така и 17 английски и американски хита, които дуетът Ани Ленъкс и Дейв Стюарт е подбрал – от албума си „Sweet Dreams“ (1983), до „17 Again“ от последния си албум „Peace“ (1999).

За нежността в очите ти.
И топлината на усмивката ти.
За уюта на прегръдката ти.
И звънкия ти смях.
За сълзите, които проляхме.
И за виното, което изпихме.
Затова, че те има.
Затова, че си до мен.
За Чудото на Любовта!
… за теб!
Коментари

Свързани:

1 коментар

  1. Би било лошо, ако не се направи така, щото светът да се докосне максимално до Юритмикс тоест до Ани Ленъкс. Чувствата, които струят от нейната музика правят света да осмисля любовта в една най-висока степен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.