Всеки уикенд © Меломан.бг • Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook и профила си в Twitter. Тази седмица нашата уикенд героиня е Лили Иванова.

Обичана, неподражаема, велика… каквито и суперлативи да използваме ще е малко. Просто Лили Иванова! С уникалните си гласови възможности, с изключителната си прецизност при поднасяне на песните, със сценичното си поведение и неустоим чар, не е трудно да си обясним защо е „заклеймена“ като Примата на българската естрада. Лили е обичана от поколения. С подробности около личния ѝ живот винаги се е спекулирало много, но нали така е с истинските, грандиозните звезди.

Съединените щати си имат Шер, Англия – Елтън Джон, Гърция – Нана Мускори, Русия – Алла Пугачова, Франция – Далида, а ние може само да се радваме, че талант с космически измерения, какъвто несъмнено е Лили Иванова, се е родил в България. И за да продължим удоволствието от празника, който започна в началото на седмицата, решихме да завършим седмицата с едни от най-обичаните песни на Единствената! Дами и господа, Лили!!!


Лили Иванова

Родом от Кубрат, Лили заминава за Варна, където учи за медицинска сестра. След като завършва Медицинския техникум, дори практикува за кратко. Можем само да си представим какво удоволствие е било за пациентите да се оставят в ръцете на младата и очарователна медицинска сестра. Все пак сърцето и душата на Лили са отдадени на музиката. Годината е 1961, Лили се мести в София, което дава тласък на нейната кариера. В началото репертоара на Лили включва изпълнения на известни западни хитове.

През 1961 г. е одобрена за прослушване в „Концертна дирекция“ в София, която организира първото задгранично турне заедно с Емил Димитров, Ирина Чмихова и Мария Косева в Румъния. През 1963 г. тя участва в различни шоу програми в Букурещ. Блестящото ѝ представяне е отразено в четири директни предавания по румънската държавна телевизия. Именно от северната ни съседка идва първото голямо признание за Лили – предложение за запис с най-добрите румънски джаз музиканти.

Първият албум на Лили излиза през 1963 година по предложение на румънската фирма Electrecord. Това е и първата дългосвиреща плоча на български изпълнител. Първият концерт в България Иванова изнася през 1964 г. в зала „Универсиада“ заедно с Джейн Сверт и рок група „Северните тигри“. Първата награда, която печели, е „Златен ключ“ през 1966 г. в Братислава, следват толкова много отличия, че дори не се наемаме да ги изброим.

Лили Иванова

Достигнала върха на певческата си кариера, примата на българската естрада решава да замине за Германия, където да изкарва хляба си. Малко известен е фактът, че там прекарва 5 години и има над 1600 участия. “Лошото отношение на някои хора ме заведоха в Германия. Доказах, че мога да започна от нулата – някъде, където никой не ме знае”, разказва звездата.

На сватбата с първия ѝ съпруг Георги Павлов присъстват едва четирима човека, на церемонията с втория ѝ съпруг – пианиста Иван Пеев, гостите са само трима. В биографията си от 2009 г. певицата нарича Иван Пеев „единствената (ми) любов“. Третият съпруг на Лили Иванова е Янчо Таков, син на партийния функционер от управлението на Тодор Живков – Пеко Таков. Бракът не просъществува дълго. По време на турнета из страната певицата се сблъсква със сериозни здравословни проблеми, налагащи две операции, които не ѝ позволяват да има деца в бъдеще.

Макар за истинските ѝ почитатели въпросът за възрастта на Лили никога да не е бил от голямо значение, през годините са се тиражирали безброй спекулации около възрастта ѝ. Самата тя се шегува с това, казвайки: „А, бе, на всеки мой рожден ден ми приписват по някоя петилетка отгоре. Както е тръгнало, скоро ще премина стоте“. Жена, достойна за възхищение, ние може само да ѝ пожелаем да бъде здрава и да съхрани същата страст и отношение към музиката.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *