Основателят и вокалист на култовата рок банда R.E.M. Майкъл Стайп е роден през 1960 година в Декатур, американския щат Джорджия.

Майкъл е начело на групата от нейното създаване (през 1980 г.) до 2011 г., когато R.E.M. се разпадат.

Добре познат е както с музикалното си творчество, така и с отстояването на политическите си възгледи и с работата си по различни филмови проекти.


Стайп израства в семейство на военен, заради което често се налагало да се мести в различни крайища на света – Германия, Тексас, Илинойс, Алабама, Джорджия. Майкъл завършва гимназия в Илинойс, после записва фотография и живопис в университета в Атина, Джорджия.

Именно животът му в Атина го свързва с Питър Бък – китарист и съосновател на R.E.M. Двамата се запознават в музикален магазин – Майкъл бил редовен клиент, който се интересувал от твърде нестандартна и некомерсиална музика, с което направил впечатление на продавача Питър. От дума на дума двамата открили сходни музикални интереси и решили да основат група.

Към тях скоро се присъединяват басистът Майк Милс и барабанистът Бил Бери. Така, през 1980 година, заедно поставят основите на R.E.M. Името на групата всъщност не означава нищо – членовете на бандата избрали произволни букви от речника. Същата година групата издава пилотния си сингъл „Radio Free Europe“, който е приет изключително позитивно както от критиците, така и от публиката.

Година по-късно излиза дебютният албум на групата „Murmur“, текстовете на песните в него са дело на Майкъл. „Murmur“ печели наградата на критиците на писание „Rolling Stone“. Вторият им албум „Reckoning“ излиза през 1984 г.

За да запишат третия си албум „Fables of the Reconstruction” през 1985 г., R.E.M. заминават за Англия. Работата върви доста трудно, заради което отношенията в групата стават все по-обтегнати и R.E.M. са на крачка от разпадане. За радост на феновете това не се случва и бандата продължава да твори активно.

През 1991 година R.E.M. покоряват музикалните касации с най-големия си хит, пилотния сингъл „Losing My Religion“ от седмия им албум „Out of Time“. За албума и песента R.E.M. печелят общо три награди Grammy. И до днес парчето е възприемано като визитната картичка на бандата.

Сексуалните предпочитания на Майкъл Стайп често са обект на медийни спекулации. В интервю през 1994 година той заявява, че не се определя като гей, хетеросексуален или бисексуален, но признава, че е имал връзки както с жени, така и с мъже.

Няколко години по-късно, отново в интервю, Майкъл признава, че има връзка с „невероятен човек“ без да издаде повече подробности. В Атина, щата Джорджия, Стайп притежава вегетариански ресторант, но живее в огромно таванско помещение в Ню Йорк.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *