Джери Лий Люис е едно от най-великите имена в рокендрола. През 1986 г. Джери е един от първите, включени в Залата на славата на рокендрола. През 2004 г. списание „Rolling Stone” го поставя на 24-то място в класацията си на 100-те най-добри изпълнители за всички времена.

Джери Лий Люис е роден на 29 септември 1935 г. в американското градче Феридей, щата Лиузиана. Родителите му били много религиозни и живеели скромно. Наложило се да продадат къщата си, за да купят пиано на Джери. Той обожава да свири на него.

Посещава религиозно училище, от което скоро е изключен, защото прави буги версия на песен за Исус Христос – факт, който училището не може да приеме. На 17 години се жени за първи път, но бракът му продължава само седем месеца. Жени се за втори път три седмици преди да се финализира разводът с бившата му жена. Вторият му брак продължава близо четири години. Джери има общо седем брака и 6 деца.


Музикалната кариера на Джери започва през 1956 г., когато се мести Мемфис заедно с братовчед си Дж. Браун. Двамата основават група, в която Джери е вокалист. Продават записа на песента си „Crazy Arms” на Сам Филипс – президент на Sun Records, известен с това, че открива и продуцира звезди като Елвис Пресли и Джони Кеш. Филипс харесва песента и започва да работи с Джери Лий Люис. До края на годината Джери вече е изключително популярен в Мемфис.

В началото на 1957 г. Джери записва песента „End of the Road”, която написва сам, практика, която не била особено популярна по онова време. Джери е интересен и с това, че свири на пиано, докато останалите певци от тази ера Елвис Пресли, Джони Кеш, Чък Бери и други, свирят на китара. Пианото не се счита за инструмент, използван в рокендрола, но Джери Лий Люис променя това.

Следват хитовете „Whole Lotta Shakin’ Goin’ On”, „High School Confidential” и „Great Balls of Fire”, която се превръща в негова визитна картичка. Песните бързо оглавяват класациите. Започва да се говори, че Джери ще надмине Елвис Пресли по популярност. По това Кралят на рока Елвис Пресли отива в армията, което позволява на Джери да се задържи на върха.

И докато в професионално отношение нещата за Джери се развиват добре, то в личен план положението е различно. През 1957 г. Джери сключва таен брак с третата си жена, 13-годишната дъщеря на братовчед си. Този брак остава в тайна до пристигането на Джери за турне в Англия през 1958 г. Тогава феновете нахлуват на сцената, за да изразят отвращението си от постъпката му.

След като новината за този брак е отпечатана на първите страници на вестниците, кариерата на Люис се срива. Радиостанциите спират неговите изпълнения, много клубове отказват да го приемат да свири в тях. От 10 000$ на нощ неговото заплащане пада на 250 $. През 1968 г. се завръща на музикалната сцена като кънтри изпълнител.

Личният живот на Джери и проблемите в кариерата му го карат да посегне към бутилката и през следващите 15 години е пристрастен към алкохола. Това води до много здравословни проблеми и Джери едва не умира през 1981 г., но успява да си стъпи на краката.

Въпреки алкохола и влошеното здраве, Джери има още няколко брака и е все така буен и необуздан. Приятелите се обръщат към Джери с прякора „Killer” (Убиец). Казва, че го има още от дете, защото така се е обръщал към най-близките си приятели и те към него.

Рокендрол ветеранът пя и свири в НДК през 2004 година. Тогава Джери Лий Люис беше посрещнат от българските си почитатели като истински бог.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.