Елена Сергеевна Катина или просто Лена е руска вокалистка, която става известна с участието си в дуета t.A.T.u., където пее заедно с Юлия Волкова. Лена е родена на 4 октомври 1984 г. в Москва. Тя е най-голямото от трите деца в семейството.

През 1992 г. Лена се записва в известния руски детски ансамбъл „Авеню“. Участва в него три години и на 11-годишна възраст е приета да участва в детския ансамбъл „Непоседы“, който напуска малко след приятелката си Юлия. Хобитата на Лена са художествена гимнастика, бални танци, фигурно пързаляне и плуване. Свири добре на пиано.

През 1999 г. след кастинг, организиран от сценариста Иван Шаповалов, Лена попада в музикален проект, който получава името t.A.T.u. С композитора Александър Войтински тя записва песните „Югославия“ и „Скажи, зачем“.


По-късно към проекта t.A.T.u. се присъединява и Юлия Волкова. Дуото веднага е дамгосано като скандално заради хомосексуалния имидж на певиците, който се потвърждава още с първата им песен „Я сошла с ума“. Сексуалната ориентация на участничките става предмет на широко обсъждане, докато те не признават в руския телевизионен ефир през 2003 г., че не са лесбийки, а само поддържат имидж, създаден от продуцентите им. Двете момичета признават, че първоначално трудно възприемали идеята. Самото име t.A.T.u. означава „Та любит Ту” („Едната обича другата“).

На 21 май 2001 г. излиза дебютният албум на t.A.T.u. „200 по встречной“ и видеоклипът на песента „Нас не догонят“. През първите 2 месеца албумът е с над 500 хиляди официално продадени копия. Албумът, въпреки че е на руски език, постига огромна популярност – не само в Русия, но и в Източна Европа. През август започват записите по английската версия на албума.

На 6 септември 2001 г. в Ню Йорк групата получава наградата на MTV Video Music Awards в категорията Viewers’ Choice – за най-добър руски видеоклип за „Я сошла с ума“. По-късно излиза и видеоклипът към песента „30 минут“, показван за година по руските музикални телевизии повече от 30 000 пъти.

През 2002 г. t.A.T.u започват заснемането на видеото за „All the Things She Said“, английската версия на хита „Я сошла с ума“. Сингълът става световен хит за броени дни. През октомври 2002 г. в Западна Европа е издадена английската версия на албума „200 по встречной“, озаглавен „200 km/h in the Wrong Lane“, и веднага се превръща в бестселър.

През 2005 г. в Лос Анджелис групата започва работа по новия албум „Люди-инвалиды“. Името на международната версия на албума е „Dangerous and Moving“. Вторият албум става златен в Мексико, Тайван и Русия. От него са издадени 3 сингъла – „All About Us“, „Friend or Foe“, „Gomenasai“ и промо-сингълът „Loves Me Not“. От руския албум е издаден само 1 сингъл – „Люди-инвалиды“. В началото на 2011 година, момичетата обявяват, че прекратяват съвместната си работа в проекта t.A.T.u.

През лятото на 2013 година се омъжи за дългогодишния си приятел – словенския музикант Саша Кузманович. Две години по-късно му роди син. През 2014 г. на бял свят се появи и първият ѝ самостоятелен албум „This is Who I Am“, който за броени часове се изкачи до топ 10 на най-голямата дигитална платформа за музика в Русия. Сега певицата живее със съпруга си в Лос Анджелис. През 2002 г. t.A.T.u. идват и в България.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.