Лиа Сарфати, позната като Лиа Мишел, е американска певица и актриса, позната на публиката в ролята на Рейчъл Бери в сериала „Glee“/ „Клуб Веселие“. Лиа е родена на 29 август 1986 г. в Бронкс, Ню Йорк в семейството на Едит и Марк Сарфати.

Като дете пее в църковния хор към католическата църква. Артистичното име Мишел, Лиа избира като много малка. Като причина изтъква, че фамилното Сарфати е трудно за произнасяне.

Прави дебюта си на Broadway през 1995 година в ролята на младата Козет в мюзикъл „Клетниците“. След това участва в ролята на дъщерята на Тати по оригинала на бродуейският мюзикъл „Ragtime“ с ново заглавие от 1998 – „Малки жени“.


Лиа играе и в ролята на Уенда в музикалната версия на „Пролетно събуждане“, по сценарий на Стивън Сатър и Дънкан Шейк. През 2006 година и предлагат нова роля в мюзикъла „Broadway revival of Les Misérables“, тази на Еофин, но Лиа отказва. През същата година е номинирана за Drama Desk Award за ролята ѝ в Spring Awakening, в категория най-добра актриса в мюзикъл.

През май 2008 г. Лиа напуска „Пролетно събуждане“ заедно с партньора си Джонатан Гроф. Причината е, че и двамата са заменени от новоизгряващите звезди на Бродуей – Александра Соча и Кели Риабко. Затова тя започва работа по новият мюзикъл на Шейк и Сатър – „Nero“, който изпълнява през юли 2008 във Vassar College.

През 2008 година Лиа Мишел подпива договор с компанията Fox за телевизионният сериал „Клуб Веселие“, където изпълнява ролята на амбициозната ученичка Рейчъл Бери. За ролята си печели наградата Screen Actors Guild Award, а през Satellite Award – за най-добра актриса.

Песните, изпълнявани в сериала биват издавани в отделни дискове. По-данни на класацията на Billboard, песните, изпълнени от Лиа са най-продаваните за месец февруари, а останалите ѝ изпълнения се класират в най-слушаните.

Лиа е включена в класацията на списание TIME за най-влиятелна личност за 2010, също така и за най-добре облечената актриса.

През 2010 Лиа Мишел се присъединява към актьорският състав на анимационният филм „Дороти от Оз“, където озвуча главната героиня Дороти. Участва и в романтичната комедия на Гари Маршал „Новогодишната нощ“, който излиза по кината през 2011 година.

През 2012 Лиа започва работа по първия си самостоятелен албум, като казва, че ще заложи на рок звученето, вместо на песни в стил Бродуей.

Лиа Мишел започва да работи с канадския актьор Кори Монтийт през 2009 г., когато получават ролите си в „Клуб Веселие“. В началото на 2012 г. става ясно, че двамата са започнали връзка и в реалния живот. Тя продължава до смъртта на Кори на 13 юли 2013 г., когато е открит мъртъв в хотелската си стая, ден след като е трябвало да напусне хотела.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.