Изпълнителката на емблематичната „Честит рожден ден“ Мая Нешкова е родена през 1957 г. в София. Още като студентка в Естрадния отдел при Българска държавна консерватория, Мая участва във вокално трио Обектив.

След завършването си се установява в Благоевград, където постъпва в тамошния новоучреден оркестър. В началото на 80-те години на миналия век популярността на оркестър „Благоевград“ и неговата солистка постепенно надхвърля регионалните граници с песни като „Конче вихрогонче“ и „Слънчева обич“, в които са използвани близки до народната музика интонации.


Популярността на Мая Нешкова през 80-те години дотолкова нараства, че тя става единствената певица на българската поп музика, която прави концертите си на стадиони. През 1995 г. слиза от сцената, за да роди и отгледа своите близначки – Йоана и Весела.

През 2001 г. на Международния фестивал „Еврофест“ в Скопие Мая Нешкова получава купата за цялостно творчество. 4 години по-късно тя се връща на сцената с нови проекти. През май 2016 година Мая е удостоена от президента Росен Плевнелиев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – II степен за принос в развитието на културата и изкуството.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.