Американският музикант Пол Даниел Фрели, по известен с артистичния си псевдоним Ейс Фрели е роден през 1951 година в Ню Йорк. Той е един от основателите и водещ китарист в рок групата KISS.

Тъй като израства в музикално семейство, за Коледа през 1964 година получава като подарък електрическа китара. Младият Ейс се потапя в изучаване на инструмента и така се заражда любовта му към китарата.

В началото на 70-те години на миналия век Фрели се подвизава в различни групи. В края на 1972 година се явява на прослушване за китарист на група, която по-късно ще стане известна като KISS.


Бандата харесва, това което чува от Ейс и го приемат в групата. Бандата се превръща в една от най-успешните в популярната музика.

Членовете ѝ са известни най-вече със сценичния си вид и концертни представления. Лицата и на четиримата членове от състава – Пол Стенли (вокали и ритъм китара), Джийн Симънс (вокали и бас китара), Ейс Фрели (водеща китара и вокали) и Питър Крис (барабани, перкусия и вокали) са изцяло покрити с грим.

Популярността на KISS се дължи предимно на шумна реклама, видеоклипове, различни рекламни стоки – играчки, комикси и анимации с техния образ и концерти, разчитащи на масивно шоу.

От 1975 г. поклонниците на групата изграждат движение, съпътстващо ги при концертните изяви, наречено Армията на KISS – младежи до 20-годишна възраст, които имитират външния вид на любимия си състав.

През 1982 година Ейс решава да напусне групата, за да се отдаде на солова кариера. И така чак до 1992 година, когато групата се събира отново, за да направи изключително успешно турне. От 2002 г. до днес Ейс е съсредоточил вниманието си предимно върху самостоятелни проекти.

През 2016 година оригиналният китарист на KISS издаде „Origins Vol. 1” – албум с кавъри на различни изпълнители, сред които The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Led Zeppelin.

Музикантът е бил собственик на една от най-скъпите китари в света – Gibson Sunburst Les Paul от 1959 година, която днес се оценява на повече от 80 хиляди долара. Ейс я купил от антикварен магазин в Манхатън за 3 500 долара, по-късно я продал на същия магазин. Определян е за един от най-великите китаристи на всички времена.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.