Рок легендата Ози Озбърн е роден през 1948 година в Астън, Великобритания.

Ози, чието рождено име е Джон Майкъл Озбърн, е съосновател и първи вокалист на легендарната рок група Black Sabbath, а по-късно осъществява успешна солова кариера и се превръща в една от емблемите на съвременната хард рок и метъл музика, като съвсем заслужено си печели прозвището „Принцът на Мрака“.

Още от ранна детска възраст Ози мечтае за музикалната сцена, която освен удоволствие, би му дала чудесна възможност да се отскубне от тежкото си ежедневие на дете в бедно работническо семейство. Като тийнейджър обира няколко къщи, докато не е хванат от полицията и пратен зад решетките за шест месеца.


От този период датират и повечето му татуировки, покриващи голяма част от тялото му днес. След като излиза от затвора, работи известно време в малък автомобилен завод и като помощник в кланица.

Първата група на Ози се нарича The Music Machine, последвана от The Approach, по-късно се присъединява към Rare Breed, където среща Терънс „Гийзър“ Бътлър, с когото след време ще основе групата Black Sabbath. Скоро и тази формация се разпада, но Ози и Бътлър завързват приятелство.

Една вечер, гледайки филм на ужасите в бирмингамско кино, Ози е осенен от идея и се обръща към седящия до него Бътлър с думите:

„Щом хората си плащат да гледат страшни филми, защо да не си плащат да слушат и страшна музика“.

Така се стига до написването на поредица песни на окултна тематика и тежко звучене, което се превръща в запазена марка на Black Sabbath. Албуми като „Black Sabbath“, „Paranoid“ и „Sabbath Bloody Sabbath“ са признати за емблематични творби в историята на жанра.

През 1979 година Ози е изхвърлен от групата заради несъгласие с останалите членове относно стила на Black Sabbath, както и заради злоупотребата му с алкохол и наркотици. Това не отказва Ози и той се захваща със солови проекти.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.