Познат на публиката с участията си във филми като „Боен клуб“, „Клубът на купувачите от Далас“, „Американски психар“, „Александър“, „Реквием за една мечта“ и „Луди години“, днешният рожденик – Джаред Лето, е и вокалист, китарист и главен текстописец на американската рок група 30 Seconds to Mars. Под псевдонима Бартоламю Къбинс се изявява и като режисьор на музикални видеоклипове.

Джаред е роден през 1971 г. в Боузър сити, Луизиана и е с испански корени. Семейството му се мести изключително често: Луизиана, Уайоминг, Колорадо, Вирджиния, дори Хаити. Средното си образование Джаред завършва във Вашингтон, а след това записва изобразително изкуство в Университета по изкуствата във Филаделфия. След това се премесва в Ню Йорк, където записва специалност „Визуални изкуства“. Горе-долу по това време Лето развива интереса си към към актьорското майсторство.


През 1992 година Лето се мести в Лос Анджелис, в търсене на успехи в музикалното поприще, но, за да се издържа, се съгласява на спорадични участия като актьор. Две години по-късно получава първата си съществена роля в сериала „Тъй нареченият мой живот“. След края на сериала, Лето участва в поредица от филми: „Градски легенди“, „Луди години“, „Боен клуб“, „Тънка червена линия“, „Прифонтейн“ и др. Самият той определя ролята си на Жокера в екшъна „Отряд самоубийци“ за една от най-важните в кариерата му.

„Посветих се дълбоко на този персонаж. Трябва да заявя, че това бе ролята на живота ми. Никога преди не съм се забавлявал толкова. Жокера е болен мозък, извратен, но въпреки това привлекателен за публиката. Не мисля, че след като си изиграл подобна роля, можеш да й кажеш чао. Жокера винаги е някъде там“, признава Лето в телевизионното предаване „Good Morning America“.

Отделно от актьорската игра Джаред Лето активно развива кариера в сферата на музиката. Групата 30 Seconds to Mars Джаред създава през 1995 година, заедно с брат си Шанън Лето, който е неин барабанист. До този момент групата има издадени 4 студийни албума: „30 Seconds to Mars“ (2002), „A Beautiful Lie“ (2005), „This Is War“ (2009) и „Love Lust Faith + Dreams“ (2013). Лето е режисирал няколко от клиповете на групата: „The Kill“, „From Yesterday“, „Closer to the Edge“, „Kings and Queens“, „Hurricane“ и „A Beautiful Lie“.

Джаред е носител на две награди „Сателит“, „Златен глобус“ и „Оскар“. Лето има връзка с актрисата Марго Роби.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.