Българската оперна певица Александрина Пендачанска е родена през 1970 г. в София. Дъщеря е на оперната певица Валери Попова и внучка на диригента и цигулар Саша Попов. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

През 1987 г., едва на 17 години, дебютира с ролята на Виолета в операта „Травиата“ на Джузепе Верди и през следващите години печели награди от няколко международни конкурса.

На 19 години печели конкурса „Антонин Дворжак“ в Карлови Вари, Международния певчески конкурс в Билбао и конкурса UNISA в Претория. Работи в различни оперни театри, най-вече в Италия и Съединените щати.


Участва на фестивала „Аполония“ за първи път през 1989 г. Второто ѝ участие на същия фестивал е през 1999 г., когато пее в градския амфитеатър със съпровод на Плевенската филхармония и диригента Георги Нотев. И за трети път през 2012 г.

Има три номинации за награда Grammy – за участия в записите на „Агрипина“ и „Милосърдието на Тит“, под диригентството на Рене Якобс. От 1997 година Пендачанска е омъжена за журналиста Найо Тицин. Имат две дъщери.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *