Андреа Бочели е италиански оперен певец, тенор. На 12-годишна възраст загубва зрението си при нещастен случай. Пял е в оперите Бохеми, Тоска и Трубадур. Изпълнявал е дуети със Селин Дион, Кристина Агилера, Лаура Паузини и други. Има издадени 20 албума, от които са продадени над 70 милиона копия.

Още от малък Андреа проявява своята страст към музиката. На 6 години вече взима уроци по пиано. Малко по-късно се научава да свири на флейта, саксофон, тромпет, китара и барабани. Занимава се и с пеене.

Андреа ослепява на 12 години, след инцидент по време на футболен мач. След като завършва училище през 1980 г. учи право в университета в Пиза. За да спечели пари, свири и пее във вечерни пиано барове.


След завършването на университета работи за малко като съдебен адвокат. На тази работа среща и бъдещата си съпруга Енрика. Двамата сключват брак на 27 юни 1992 г. От брака си имат двама сина – Амос и Матео. Разделят се през 2002 г. След това Андреа се сгодява за Вероника Берти, която му ражда момиче, Вирджиния.

След изявите по пиано баровете, през 1993 г. Бочели подписва договор със звукозаписна компания, което поставя началото на огромния му успех. Участва в осем опери. Пял е с някои от най-големите гласове в тази сфера. Работил е с Лучано Павароти и Сара Брайтман. Вероятно най-известният му хит е „Con Te Partirò (Time To Say Goodbye)“ – дуетна песен със Сара Брайтман.

Песента му „Vivo Per Lei (I Live For Her) е преведена на няколко езика и Бочели я е изпълнявал с много различни певци. Самият той представя версията на песента на италиански, испански, френски и немски език.

Пял е и за папата. Прави дует със Селин Дион – песента „The Prayer”.

Андреа Бочели е записан в книгата „Рекордите на Гинес“ заради постижението, което поставя в американската класация за класически албуми, тъй като по едно и също време негови албуми са на първо, второ и трето място в нея.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.