Истинското име на любимеца на поколения меломани е Орвил Ричард Бурел, но всички го познаваме с артистичния му псевдоним Шаги. Роден е през 1968 година в Кингстън, Ямайка.

Когато е 18-годишен Шаги се мести със семейството си в Бруклин, САЩ. Учи изкуство и дизайн, но след дипломирането си се записва във Военноморските сили на САЩ. Изпратен е в Персийския залив по време на операцията „Пустинна буря“.

След демобилизацията, той решава да се опита късмета си в музикалните среди. Резултатът е нова версия на стария хит „Oh Carolina“, който и до днес се радва на огромен успех в цяла Европа.

В годините след „Oh Carolina“ Шаги изпада в творчески застой, но през есента на 1995 година, изпълнителят съвсем неочаквано покори отново първите места на класациите с песента, която ще се превърне в негова запазена марка – „Boombastic“. През 2007 година парчето беше включено в саундтрака към филма „Ваканцията на Мистър Бийн“.

През 2001 година Шаги издаде албума „Hot Shot“, който се задържа на върха на Billboard Top 200 в продължение на цели шест седмици и така се превърна в най-продавания реге албум в историята. Следващите проекти на певеца обаче не успяха да повторят този успех.

Шаги добре познава както родната публика, така и хората от музикалния бизнес в България. Изпълнителят има реализирани няколко съвместни записа с поп-фолк дивата Андреа и нейния румънски колега Кости. През лятото на 2018 година певецът изнесе два концерта у нас, съвместно с легендарния британец Стинг.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *