Точно в 8 часа и 28 минути на 22 ноември през 1976 година финландската столица Хелзинки е огласена от плача на новороденото бебе, чиито родители дават на момчето името Виле Вало. Години по-късно светът го разпознава като вокалиста на групата HIM.

След като родителите му забелязват влечението му към музиката, го изпращат в музикално училище. Първият инструмент, на който започва да свири, е флейта (на 6-годишна възраст). Още от малък Виле започва да свири в различни групи.

С баскитариста на HIM Миге и с китариста Линде са приятели от ранна възраст. Заедно те сформират групата през 1991 година под друго име – „His Infernal Majesty“, но по-късно преминава към по-простото HIM.


Освен вокалист на HIM, Виле Вало пише и текстовете и музиката на песните. С групата са издали общо осем албума, последният от които – „Tears on Tape“ (от 2013 г.), е и прощалният проект на бандата. Те са и първата финландска група достигнала златен статут в Щатите.

Стилът на групата е спорен. Музикално бандата смесва влияния от хард рока и ранния хеви метъл. Критици ги отнасят към отделни течения в метъл музиката, а и много от песните им се различават в стилово отношение. Често техните творби са отнасяни към готик рок, готик метъл, алтернативен метъл и хеви метъл. Виле Вало твърди, че стилът на групата е Love Metal.

Хартаграмът е лого на HIM, измислено е от Виле Вало на 20-ия му рожден ден. Представлява обърнат пентаграм, чиито краища са заоблени като сърце. За него Вало казва, че „е смесица между доброто и злото, между любовта и омразата“. Според него хартаграмът е символ на баланса между омразата и любовта – двете най-силни изразни средства в текстовете на Виле.

Вало страда от астма и алергии към доста животни. Като дете най-добрият му приятел е кучето Сами, въпреки че е алергичен и към кучета. През 2010 г. отказва цигарите, въпреки миналото си на страстен пушач, а преди това, през 2007 г., постъпва в клиника в Маями, където успява да се пребори със зависимостта си от алкохола.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.