Шакира Изабел Мебарак Риполи, известна в цял свят под името Шакира (в превод от арабски – изящна жена) е родена на 2 февруари 1977 г. в Баранкиля, Колумбия. Семейството ѝ е от баща с американско гражданство, но по произход от Ливан и майка от Колумбия.

На 13 години Шакира се мести да живее в Богота и издава първия си албум, с име “Magic”, който постига слаб успех и то само в родната ѝ страна. Следващият ѝ албум “Danger” има същата участ и Шакира се захваща с актьорство.

Първата ѝ роля е в колумбийски сериал с името “El Oasis”, но се оказва, че и актьорството не ѝ се отдава. По това време звукозаписната компания Sony Music, продуцирва първите ѝ два албума, и възлага задача да напише песен, която да бъде включена в музикалната компилация “Rock en Espanol”. Шакира създава парчето “Donde Estas Corazon”.


Така през 1995 г. тя отново се завръща към музикалната си кариера и издава албум с името “Pies Descalazos”, който включва песента “Donde Estas Corazon” и донася най-после за желания успех на изпълнителката.

Шакира започва съвместна работа с Емилио Естевес – младши по следващия си албум, наречен “Where are the thieves”. Продукцията струва цели 3 млн. долара, но пък постига небивал успех и всички я определят като най-добрата реализация на Шакира, може би дори и за в бъдеще.

Най-значимите и успешни изпълнения от албума са “Inevitable” и световния хит “Ojos Asi”. Съчетанието на рок и латино ритми в този албум го правят много популярен по цял свят и така Шакира издава MTV Unplugged, който е Live варианта на “Where Are The Thieves”.

Шакира решава да се насочи към англоговорящия пазар и започва да пише албума “Laundry Service”, който все пак съдържа и няколко песни на испански. Някои хора сметнали, че английския на Шакира не бил достатъчно на ниво, за да създава добри текстове на песните си, но въпреки това албумът ѝ отново постигнал огромен успех.

Сингълът “Whenever, Wherever”, включен в албума, го изстрелял до челните места в топ класациите за 2002 г. Шакира бързо става известна като ослепителната и сексапилна изпълнителка, която включва в танците си многобройни чувствени движения и известна доза арабски ритми.

През същата 2002 г. Шакира издава още един сборен албум с най-големите си хитове “Grandes exitos. Shakira: Live & Off the Record, DVD компилация и диск от нейното турне 2002-03 “Tour of the Mongoose”, издаден март 2004 г.

Последният проект на Шакира е реализиран в два албума. Първият е на испански език, носи името “Oral Fijaction 1” и излезe на пазара юни 2005 г. Вторият е същият албум, но вече на английски и излезе на пазара през ноември 2005 г. под името “Oral Fixation 2”.

Шакира оглавява и една хуманитарна фондация за помощ на деца. Нейното име е “Pies Descalazos” (превод – боси крака). До момента фондацията е построила три училища в Колумбия и е помогнала на много деца изгонени следствие на партизанската война в нейната родина.

През октомври 2003 г. UNICEF обявява Шакира за свой Световен посланник на добра воля, което я нарежда между най-младите в историята посланници на UNICEF.

Преди време Шакира сподели, че смята половинката си Жерар Пике за своя принц от приказките. Поп звездата казва, че се е чувствала като заключената в кула Рапунцел, която е чакала своя рицар на бял кон да дойде и да я спаси.

Колумбийската певица се влюби в испанския футболист през 2010 г. и двамата вече се радват на двете си момчета – Милан, роден през януари 2013 година, и Саша – роден през 2015 година.

Докато даваше интервю за своите нови песни с по-лични текстове, звездата ентусиазирано каза в шоуто на ITV „Лорейн“ следното:

„Песента „23“ е за начина, по който Жерар промени живота ми. По това време се чувствах като принцеса, заключена в замък, охраняван от дракон. Той беше принцът, който ме спаси. Звучи супер сълзливо, но е така. Търсех щастие толкова дълго време и накрая го намерих.“
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.