Американският рок музикант Били Шиън е роден през 1953 година в Бъфало.

Най-известен е като съосновател и бас китарист на славната хард рок група Mr. Big, с която издава седем студийни албума в периода 1989-2011 година.

Първата сериозна формация на Били Шиън е клубната група Talas, която придобива голяма популярност в родния град Бъфало и дори в североизточната част на Съединените щати в края на 70-те години на миналия век.


През 1979 година те издават дебютния си едноименен албум, от който излиза регионалният хит сингъл „See Saw“. По това време Шиън пише първите си бъдещи големи хитове.

В началото на 80-те години на миналия век името му изгрява на световната музикалната сцена, след като се присъединява към изключително популярния по това време бивш вокалист на Van Halen Дейвид Лий Рот за два от соловите му албуми.

В края на 90-те, успоредно с останалите си ангажименти, Били Шиън взема участие и в сформираното на нео-фюжън триото Niacin. Изнасял е концерти в България няколко пъти.

В годишните анкети на авторитетното списание Guitar Player, читателите избират Били Шиън пет пъти за баскитарист на годината.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.