Сусана Джамаладинова или просто Джамала е украинска певица, съчетаваща джаз, соул, R&B и електро с елементи на класика и госпъл.

Очарователната украинка е родена през 1983 в град Ош, Киргизка ССР. Баща ѝ е кримски татарин, майка ѝ – арменка. Тя и баща ѝ са мюсюлмани, а майка ѝ е християнка.

Още като малка Джамала открива влечението си към музиката. Първия си професионален запис прави на 9-годишна възраст с изпълнението на 12 детски и народни песни. Джамала завършва музикално училище и постъпва в Симферополския музикален колеж, след което се дипломира в Националната музикална академия в Киев със специалност оперно пеене.


Повратна точка в кариерата на Джамала е изпълнението ѝ на международния конкурс New Wave 2009 в латвийския град Юрмала. Там тя печели голямата награда, впечатлявайки журито с певческа дарба.

В началото на 2011 година Джамала представя Украйна на песенния конкурс „Евровизия“ с песента „Smile“ и певицата попада във финалите на конкурса. Заради противоречие при броенето на гласовете, Джамала решава да се оттегли от състезанието.

През 2016 г. отново представя Украйна на „Евровизия“ с песента „1944“ и печели 61-вото му издание. Песента е посветена на депортацията на кримските татари през 1944 година и по-специално за историята на прабаба ѝ, която по време на депортацията към Централна Азия губи една от дъщерите си.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.