Цветелин Атанасов, по известен като Цецо Елвиса, е български певец, роден в гр. Велико Търново на 18 август 1971 г. По стечение на обстоятелствата на същата дата шест години по-късно (1977 г.) светът изпрати с огромна траурна процесия Кралят на рока към неговото последно обиталище. И това предупределя съдбата му…

Още от малък Цецо е закърмен с любов към музиката на Елвис, благодарение на своите родители – големи почитатели на Краля. Няколко плочи, донесени в дома им нелегално от Лондон, със забранената тогава музика на Елвис, запалили в едва 10-годишния Цецко огромен интерес към легендарния изпълнител.

Като ученик Цецо започва да търси и външна прилика с идола си. Без да обръща внимание на модните за времето тенденции, той си пуска бакенбарди и се облича като Елвис, рискувайки да се превърне в странна птичка в очите на съучениците си. Както често става в живота с талантливите деца , Цецо спечелва първия си фен в лицето на собствената си сестра, която приспивал с “Love me Tender”.


Стремежът на Цветелин да пее и да се изявява е изключително силен.Случайно,пътувайки във влака, той прочита обява в изоставен в купето вестник,която го отвежда на кастинг за млади таланти.Така току що завършилия гимназия абитуриент, се озовава бързо в светлината на прожекторите.Талантът му е забелязан и той веднага бива ангажиран в изключително престижното за времето си вариететно шоу “Долче вита”, ръководено от Еди Казасян.

Цветелин е само на 19 г., когато застава на една сцена с имена като Васил Найденов, Георги Минчев и балета на Ала Пугачова. Така звездата му изгрява през 1991 г. в елитното вариететно шоу “Долче вита”, ръководено от Еди Казасян. Там младежът получава своя първи шанс за професионална изява. Следва и първата покана за телевизионна изява от режисьорката Ласка Минчева, в Новогодишната програма на БНТ.

Един ден, съвсем неочаквано, от новините на БНТ Цецо разбира, че в Мемфис, Тенеси, се провежда конкурс за най-добър двойник на Елвис. Мисълта, че на всяка цена трябва да да участва в този конкурс, завладява момчето с пълна сила. Съвсем наивно Цветелин решава да изпрати писмо до имението на Елвис. Без да знае точния адрес, той пише на плика: „До имението на Елвис. Грейсланд. USA.“

След около месец в пощенската кутия на Цецо пристига заветния плик с логото на Грейсланд! В него е писмото за регистрация в конкурса, но има и още нещо – от фен клуба на Елвис в Мемфис са решили да поемат част от разходите на младия български фен на Краля, като му предлагат да се грижат за него по време на целия му престой около конкурса.

В седем вечери над 200 участници се състезават в различни кръгове, за да останат до последния кръг 30 финалисти. След оспорвано състезание, ентусиазма, енергичността и екзотичността на нашето момче му носи приза “Най-добър млад Елвисов двойник”.

След като дните от престоя на Цецо в Америка шеметно се изнизват,идва време той да се завърне в България. За негова огромна радост, на летището Цветелин е посрещнат като победител. Поздравяват го журналисти от всички медии, както и много фенове и приятели.

След като се наслаждава на звездния си миг, Цецо приема поредното предизвикателство – поканен е да запише албум с кавъри на Елвис. Албумът става реалност точно преди Коледа на 1993 г. Казва се “Спомен за Елвис” и съдържа 17 класически хита на Краля, всичките с нови аранжименти. През 1997 г. италианската филмова компания “Алия филм” откупува няколко от песните на Цветелин от “Спомен за Елвис”, за филма си “Крюдите”, разпространен в цял свят.

През 2003 г. получава покана от лицата на “Сблъсък” по bTV – Иван и Андрей, да стане телевизионен водещ на ново екстремно шоу по Нова ТВ – “Турбо лига”. Оценките за шоуто са силно противоречиви. За добро или за лошо, от предаването остава прякорът – Цецо Елвиса, с който певецът остава известен и до днес.

През 2005 г. Цецо най-сетне намира подходящия творчески екип в лицето на музикантите от Deep Zone Project. Съвместният им проект “Новото ретро”, в който те изразяват оригиналното си авторско виждане за това как Елвис би звучал, ако беше жив днес, жъне огромен успех. Още с първия сингъл от проекта – “Това е хит!” Цветелин и Deep Zone успяват да покорят всички класации за българска музика. Парчето се превръща в първата българска песен, изкачила второто място в класацията на MTV Europe – “World chart express”.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.